Nakon što je jučer odjeknula vijest o užasnom sendviču koji jedu djeca u jednoj od šibenskih škola, evo i pozadine priče.

Učenici osnovne škole na šibenskim Meterizama lani su u velikom broju sudjelovali u pilot projektu prehrane zdravim namirnicama i dobivali kuhani obrok jednom tjedno pa je škola planirala uvesti takve obroke svakodnevno, sve kako djeca ne bi bila prisiljena jesti lošu hranu radi koje se nekidan požalio roditelj djeteta iz škole u Ražinama i zgrozio Hrvatsku užasnim sendvičem posluženim učenicima javlja ŠibenikIN.

Glavni preduvjet za kuhanje zdrave hrane osnovcima bilo je zapošljavanje kuharice na puno radno vrijeme, što je trebalo odobriti Ministarstvo znanosti i obrazovanja, no to se nije dogodilo, iako škola ima potpuno uređenu i opremljenu profesionalnu kuhinju.

Nezadovoljna takvom odlukom, ravnateljica škole Margit Vrbičić zaključila je da djeci preostaje samo jesti loše sendviče, na kakve se požalio roditelj i opisao ga kao živi užas s par feta ‘nit je šunka niti parizer’ salame kojih nije bilo dovoljno niti da popune površinu kruha.

– Prošle godine započeli smo s pilot projektom jer smo željeli da djeca jedu zdravu i kvalitetnu hranu, a kako imamo potpuno opremljenu i profesionalnu kuhinju koja je bila neiskorištena, odlučili smo pokrenuti stvari. Kuharica koja je kod nas već radila na pola radnog vremena tako je svake srijede kuhala obroke, a  na meniju su bili meso ili riba s prilogom, kuhanim povrćem, krumpirom ili rižom te salata i kruh, za što su roditelji izdvajali 10 kuna po obroku – kaže ravnateljica, oduševljena što je odaziv djece i roditelja bio odličan.

Kaže da se više od stotinjak učenika prijavilo se za taj obrok i plan je bio u ovoj školskoj godini uvesti kuhane obroke svaki dan, piše ŠibenikIN.–  Dostavili smo kompletnu dokumentaciju i zatražili zapošljavanje kuharice na puno radno vrijeme, no početkom školske godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je negativan odgovor. Tako naši učenici, nažalost, ostaju na marendi od dobavljača u vrijednosti od 5 kuna dnevno, poput sendviča za kojeg smo ovih dana u medijima vidjeli kakav je – nezadovoljna je ravnateljica Vrbičić.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odbilo zaposliti kuharicu na puno radno vrijeme

Ministarstvo je kao razlog za odbijanje zaposlenja kuharice na puno radno vrijeme navelo uredbu o zabrani zapošljavanja koja je na snazi u svim državnim i javnim službama. Tako, iako škola na Meterizama ima profesionalno opremljenu novu školsku kuhinju, ona ostaje neiskorištena, a kuharica koja je zaposlena na pola radnog vremena dijelit će učenicima napitke i marendu od dobavljača.

– Pilot projekt kuhanog obroka prošle je godine naišao na odličan odaziv, a više je nego jasno da postoji potreba za boljom, kuhanom hranom. Nažalost, planirani projekt nam je sada potpuno propao. Ove školske godine u našoj školi nije zaživjela ni Školska shema prehrane, projekt Ministarstva poljoprivrede kojim su djeca trebala dobiti besplatne obroke voća, povrća i mlijeka. Projekt zahtijevao da škole plate prva tri računa unaprijed, a oni bi im kasnije refundirali troškove, no škola ne raspolaže sredstvima, a Grad Šibenik kao osnivač škola, nije u proračunu imao sredstava za taj projekt i jednostavno ga nismo mogli provesti u djelo. Projekt nije zamišljen loše, ali nije svim školama bio jednostavan za realizaciju – priča ravnateljica škole koja ima kuhinju, ima volje, ali nema potporu države.

Ironija je da u drugim šibenskim školama, koje uopće nemaju kuhinje kao najmlađa šibenska škola na Meterizama, zapošljavaju kuharice na puno radno vrijeme, a u njihovoj školi s opremljenom kuhinjom, kuharica radi na pola radnog vremena, a djeca su osuđena na grozne oskudne sendviče u kojima se nalazi nekakva ‘no name’ salama, piše ŠibenikIN.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0