Šef postaje kod Dubrovnika prijavljen da je seksualno uznemiravao mlade policajke

Još od studenog prošle godine vodi se disciplinski postupak, a prije tjedan dana o svemu je obaviješten i DORH.


Načelnik postaje granične policije Gruda u općini Konavle, Matko Klarić, prijavljen je da je seksualno uznemiravao najmanje četiri policajke kojima je bio nadređen, a utvrđeno je i više slučajeva diskriminatornog ponašanja prema ženama, doznaju Index istrage.


U MUP-u su, odgovarajući na službeni upit, rekli kako su navodi o neprimjerenom ponašanju načelnika utemeljeni, kao i da se protiv Klarića još od studenog prošle godine vodi disciplinski postupak, a da je prije tjedan dana o svemu obaviješten i DORH.

No unatoč svemu utvrđenom, Klarić, koji je široj javnosti poznat jer je policajce tjerao na misu, je i dalje načelnik najjužnije postaje u Hrvatskoj.

No krenimo redom.

Policajac s više od 20 godina staža

U veljači 2019. godine Klarić je prešao s mjesta načelnika Pomorske policije Dubrovnik u postaju granične policije Gruda te je izabran na mandat od pet godina. Načelnik je postao u dobi od 38 godina, a već tada imao je 20 godina radnog staža kao policajac. Počeo je u auto-ophodnji, potom je bio u krim policiji, pa u policijskom Odjelu za javni red, da bi potom postao načelnik Pomorske policije Dubrovnik. Kasnije je prebačen na mjesto načelnika PGP-a Gruda. Klarić je i trener lokalnog judo kluba u Općini Konavle.

Postaja u kojoj je Klarić načelnik pokriva kopnenu državnu granicu Hrvatske s Crnom Gorom i dio državne granice s Bosnom i Hercegovinom, ukupno oko 73 km. Pod njim su četiri granična prijelaza, a zaduženi su i za dvije općine, Konavle i Župu dubrovačku. Veliki broj mladih vježbenica i vježbenika, koji tek završe policijsku akademiju, raspoređuje se upravo na poslove granične policije, pa tako i na Grudu.Da se u toj postaji događa nešto čudno, postalo je jasno u ožujku prošle godine. Tada je veći dio javnosti upoznat s bizarnim oglasom za posao koji je raspisao ovaj načelnik. Tada je tražio da se na njegov kat rasporede, citiramo, “djevojke”, pri čemu je ta riječ bila napisana podebljanim slovima.

Tražio samo djevojke za policajke, uputio ih da mu se javljaju na mobitel

“Mole se zainteresirane djevojke, policijske službenice PGP Gruda raspoređene na graničnoj kontroli koje bi htjele raditi u postaji na katu poslove pošte, rasporeda i slično, da se jave načelniku PGP Gruda, g. Matku Klariću na razgovor. (Prvo mu se javiti na njegov mob). Mogućnost dogovora o načinu rada i vikendom, a ne samo tjedno od 08 do 16 sati”, pisalo je u toj obavijesti koja je stajala u prostorijama postaje Gruda, piše Index.Lokalne medijske redakcije su tada dobile anoniman mail u kojem je stajalo kako je riječ o očiglednom primjeru diskriminacije u policiji.

“Zašto samo djevojke, zašto ne mogu udane žene ili muškarci? O kakvim se interesima ovdje radi?” stajalo je u tom mailu. Čini se da je tada sve i krenulo.

Što se zapravo događalo u toj postaji za Index su nam ispričali sami djelatnici koji su htjeli ostati anonimni.

“Policajke smatra seksualnim objektima”

“Načelnik Klarić žene ne smatra ravnopravnima u policiji, već ih smatra seksualnim objektima i tako se ponaša prema njima”, kažu iz postaje naglašavajući kako su mnoge kolegice od načelnika dobivale Viber poruke, koje je slao s postavljenim brisanjem nakon minute.

“Pozivao je u tim porukama na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo, kako je život jedan, kako se treba zabaviti, kako čeka da mu se jave. Pojedine kolegice je pozivao u svoj ured nakon radnog vremena, gdje bi ih nagovarao da se nađu van posla”, prepričavaju.

Kako nam kažu, načelnik Klarić je ponekad dolazio u noćne smjene u obilazak i tada je redovito izdavao zapovijed da s njim u automobilu ide neka mlada kolegica.

“Uglavnom se radilo o mladim kolegicama, vježbenicama koje su tek počele raditi. Poruke koje šalje i ponašanje Klarića su kod mnogih kolegica izazvali strah i uznemirenost, pa su neke kolegice skupile hrabrosti i sve prijavile pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i unutarnjoj kontroli MUP-a”, pričaju iz postaje.

Kad su žrtve prvo slučaj prijavile unutarnjoj kontroli MUP-a, ništa se nije dogodilo, a načelnik je nastavio s takvim ponašanjem.

Više policajki tada je ponovno poslalo prijavu unutarnjoj kontroli protiv načelnika, ali tom prilikom su slučaj prijavile i uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Prošlog ljeta pokrenuta je istraga, a unutarnja kontrola provjeravala je navode uz prijave te su izravno razgovarali s policajkama kojima je slao poruke i koje je seksualno uznemiravao.

“Neposrednim nadzorom u PGP Gruda i razgovorom isključivo s policijskim službenicama i vježbenicama utvrđeno je da se načelnik PGP Gruda za vrijeme i van službe kao nadređeni rukovoditelj nedolično ponašao prema najmanje četiri policijske službenice i vježbenice koje je pozivao da se sastanu u slobodno vrijeme, govorio im da su lijepe, lijepo građene, da imaju lijepo tijelo što je kod njih istih izazvalo šok, neugodu i strah, a čime je počinio povredu službene dužnosti te je načelniku PU dubrovačko-neretvanske dostavljeno izvješće radi poduzimanja mjeri radnja iz njegove nadležnosti te pokretanje disciplinskog postupka zbog povrede službene dužnosti”, stoji u nalazu Službe za unutarnju kontrolu koja je tako potvrdila da je bilo nedoličnog ponašanja od strane načelnika policije.

Osim neprimjerenih poruka, Služba za unutarnjih nadzor utvrdila je kako je bilo i diskriminatorskog odnosa prema ženama pa je tako potvrđen slučaj da je službenica kažnjena puno strože nego policajac za isto kršenje pravila službe.

Šef dubrovačke policije se vadio na “situacije”

U drugom, odvojenom slučaju protiv Klarića, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova utvrdila je diskriminatorski odnos prema ženama vezano za preraspodjelu na nova radna mjesta. Nadzor je utvrdio da je načelnik samostalno donio odluku, a tek naknadno, nakon što je podnesena prijava, se obratio službi za pravne poslove.

U tom slučaju načelniku Klariću nije išla na ruku ni činjenica što se njegove izjave nisu poklapale s više izjava svjedoka, policajki i policajaca.

Zanimljivo je kako se u ovaj slučaj uključio i načelnik Policijske uprave Dubrovnik Ivan Pavličević, nadređeni načelniku Klariću, koji se očitovao nizom preporuka, a sve kako bi se “izbjegle ovakve i slične situacije”. Ta formulacija prilično je razljutila pravobraniteljicu.

Zanimljivo je da je Unutarnji nadzor odbacio prijavu protiv načelnika Klarića jer su policajke morale osam sati čistiti jedan samostan u Konavlima. Unutarnji nadzor utvrdio je kako je čišćenje bilo na dobrovoljnoj bazi te da je prijava stigla kasno, a da tijekom čišćenja nije bilo negodovanja.

Podsjetimo kako je o načelniku Klariću lani pisao Index, kada smo otkrili da je po želji policijskog kapelana skupina policajaca iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske za vrijeme radnog vremena bila na misi u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju u općini Konavle prigodom obilježavanja blagdana Uzvišenja sv. Križa.

“Strah nas je, Klarić je i dalje načelnik”

No gotovo sve druge prijave su prihvaćene. Pravobraniteljica je zatražila izricanje disciplinske kazne za načelnika. U svom rješenju navodi da se policijske službenice moraju poticati da prijave spolnu diskriminaciju, uznemiravanje i spolno uznemiravanje te da se žrtvama mora pružiti pomoć i potpora.

Oba rješenja pravobraniteljice datiraju s prvim danima prosinca prošle godine, a nalazi Unutarnje kontrole su još par mjeseci stariji, no Klarić je i dalje na svom mjestu.

“Među kolegicama sada vlada veliki strah od daljnjeg seksualnog uznemiravanja. Zamislite kakav je osjećaj kad vam u kontrolu dođe načelnik koji vas je seksualno uznemiravao i kojeg ste prijavili, kad vam taj načelnik odobrava godišnje odmore i slobodne dane, kad vam taj načelnik daje godišnju ocjenu o radu”, kažu iz policijske postaje.

MUP: Optužbe su utemeljene

“Stručni tim je provedenim provjerama navoda iz anonimnih podnesaka utvrdio da su navodi o neprimjerenom ponašanju rukovoditelja prema četiri policijske službenice PGP Gruda utemeljeni. Izvješće o svemu utvrđenom, uključujući sve slučajeve koje navodite u upitu, dostavljeno je načelniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske kako bi poduzeo mjere i radnje iz svoje nadležnosti poput zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka te udaljenja iz službe. Sukladno navedenom, načelnik policijske uprave dubrovačko-neretvanske je 11. studenog 2020. godine nadležnom disciplinskom sudu podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje u počinjenje više težih povreda službene dužnosti protiv rukovoditelja PGP Gruda te je u tijeku postupak na Prvostupanjskom disciplinskom sudu u Splitu”, stoji u odgovoru MUP-a na upit.

Kažu i da je o svemu pisanim putem izviještena pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, i to 22. listopada 2020. godine, pučka pravobraniteljica 8. prosinca 2020. godine, a DORH prije samo tjedan dana.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
2
Grrr
10
Molim?
5

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime