SDP: “Split ne smije biti pokusni projekt, hitno zaustavite sanaciju Karepovca”

"Sanacija Karepovca se mora pod hitno zaustaviti!"

Nakon sinoćnjeg intervjua na našem portalu s ravnateljicom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo o utjecaju sanacije Karepovca počeli su se oglašavati oporbeni političari priopćenjima. Još sinoć imali smo reakciju stranke Pametno, a jutros je to napravio i splitski SDP. Njihovo pripoćenje prenosimo u cijelosti:


Sanacija Karepovca se mora pod hitno zaustaviti!

Tražimo trenutačno zaustavljanje sanacije Karepovca dok se ne utvrdi treba li provoditi dodatna mjerenja kvalitete zraka kako bi bili sigurni da nisu ugroženi život i zdravlje ljudi.
Alarmantno je da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ni nakon požurnica uporno ne odgovara na upit ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije o tom ključnom pitanju. Građani moraju znati jesu li sadašnja mjerenja dovoljna da, ako su pokazatelji unutar graničnih vrijednosti, možemo sasvim sigurno utvrditi da je zrak koji udišemo neupitno kvalitetan i da emisije plinova s Karepovca nisu opasne po zdravlje i život građana. Ako nisu dovoljna, treba utvrditi koja sve dodatna mjerenja treba provoditi.
Sva dokumentacija vezana sa sanaciju Karepovca mora biti javno objavljena. Neprihvatljivo je da Zavod za javno zdravstvo nije upoznat s projektnom dokumentacijom te podatke mora dobijati putem medija.
Pod hitno treba dovršiti i usvojiti Operativni plan za slučaj iznenadnih događaja na odlagalištu Karepovac. Taj je plan trebalo donijeti prije početka sanacije te je nedopustivo da se on donosi 3 mjeseca nakon početka sanacije. Dok ne budemo sasvim sigurni da se mjere sve emisije s Karepovca koje su relevantne za kvalitetu zraka, i dok nisu utvrđene procedure postupanja ako dođe do krizne situacije, ne možemo biti sigurni da ne postoji rizik po život i zdravlje građana, te do tada treba prekinuti sanaciju Karepovca.
Split nije i neće biti pokusni projekt za istraživanje na kojem će se proceduri učiti kako lokalni političari tako i resorno ministarstvo. Ne želimo prejudicirati ičiju odgovornost, ali zbog delikatnosti projekta kao i potencijalne ugrozer naših sugrađana zahtjevamo da se pod hitno zaustavi projekt sanacije Karepovca dok se ne utvrde svi relevantni parametri i okolnosti.

Goran Kotur, predsjednik GO SDP Split

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0