Nova školska godina je pred vratima. Odluke o nastavi uz epidemiološke mjere su donesene i škole odnosno njihovi djelatnici rade punom parom posljednjih dana kako bi sve bilo spremno za primiti učenike u školske klupe po ‘novim normalnim’ uvjetima. Od opreme, edukacije, materijala, dezinfekcijskih sredstava… sve je pripremljeno kako bi se što mirnije ušlo u novu školsku godinu. Ali u splitskoj osnovnoj školi Pujanke već vlada nemir. I to ne zbog globalne pandemije virusa već dobro znanog imena COVID-19 već zbog zamjena učiteljica.

Peripetije su krenule početkom ovoga tjedna kada su roditelji učenika 2.a razreda OŠ Pujanke izrazili svoje nezadovoljstvo odlukom ravnatelja Mate Glavinovića zbog promjene sadašnje učiteljice J.K.

Oni su naime nezadovoljni odlukom da se njihovoj djeci umjesto stare učiteljice (spomenute J.K.) dodijeli druga, nova učiteljica S.B. koja je ove šk. godine trebala preuzeti prvi razred, a koja sljedeće godine ide u mirovinu! Da pojasnimo, učenici bi ovom odlukom i ovu i iduću školsku godinu imali nove učiteljice (ili učitelja). A pitanje je bi li ostali na brojci od tri učiteljice (učitelja) do kraja četvrtog razreda uzmemo li u obzir i bolovanja kojih će sigurno biti kao i ostale izvanredne okolnosti.

Riječi hvale za učiteljicu

– Jučer smo ostali nemalo iznenađeni saznanjem preko poruke putem WhatsApp grupe korištene u protekloj školskoj godini kao jedan od kanala komunikacije s učiteljicom, kako dosadašnja učiteljica u predstojećoj školskoj godini više neće biti s našom djecom.

Na njeno mjesto sada dolazi dosadašnja učiteljica četvrtaša (koja bi inače trebala preuzeti nove prvašiće) te bi bila s našom djecom samo jednu školsku godinu, nakon čega odlazi u mirovinu – pojašnjava nam jedan od roditelja učenika 2.a razreda koji nastavlja dalje te naglašava da se s ovim izjavama slažu roditelji svih učenika ovoga razreda.

– Možda smo mi svi, roditelji ove djece, u krivu kad smatramo da prošlogodišnja generacija prvašića i nije imala baš obećavajući početak školovanja koje bi trebalo biti inspirativno i motivirajuće. No, uz sve nedaće prošle školske godine, nalazimo potrebnim iznijeti same riječi hvale za učiteljicu, koja je bila toliko predana radu s našom djecom te im je u svom onom ludilu online nastave bila zaista veliki oslonac.

Koliko je to sada pedagoški opravdano, mijenjati djeci učiteljicu nakon onakve školske godine; učiteljicu koja je dala sve od sebe da djeca ne osjete situaciju u kojoj smo se našli ovo proljeće a i u kojoj ćemo se, vrlo je izgledno, naći opet u sljedećoj školskoj godini?

I još mijenjati učiteljicu za učiteljicu koja će biti s njima samo jednu školsku godinu?

Pa kakvi se to temelji školovanja i obrazovanja pružaju toj djeci? – pitaju se roditelji.

Roditelji ne daju učiteljicu s kojom su prošli “vatreno krštenje”

Kako smo već istaknuli, odlukom ravnatelja ove škole, dosadašnja učiteljica 2.a razreda mora preuzeti nove učenike, prvaše u produženom boravku, a sve iz razloga jer nitko od starijih kolegica ne želi baš njih preuzeti. S obzirom na to da je učiteljica J.K. najmlađa na nju je palo to breme. Barem je to jedino opravdanje, za sada.

Roditelji, u želji da njihova djeca nastave svoje školovanje s učiteljicom koju vole i cijene i s kojom su prošli kako kažu ‘vatreno krštenje štrajka i online nastave i to s popriličnim uspjehom s obzirom na okolnosti u kojima su svi radili’ sa svojom molbom su došli i pred ravnatelja koji im je jučer kratko kazao kako on nema ovlasti već Ministarstvo i da nema vremena jer ima sastanke te da dođu sutra.

Oni su pak u međuvremenu o ovome uputili dopis na adrese Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Pravobraniteljice za djecu i pročelniku službe za društvene djelatnosti SDŽ Mati Omaziću (nitko im još nije odgovorio!) te su sukladno jučerašnjem dogovoru s ravnateljem došli danas u 8 sati. Ravnatelja su čekali do 8:40 kada ih je primio u svoj ured.

– Kazao je kako on ne radi ništa što je protuzakonito, da nema potrebe za ikakvim inspekcijama, da će kontaktirati Ministarstvo i vidjeti što će ono reći. Imamo osjećaj da je to samo rekao da nas ‘skine s dnevnog reda’. Ovo stvarno nema logike. Učiteljica koja je završila četvrti razred preuzima prvi, to se godinama tako radi. Tu nema opravdanja. On se vadi da su starije učiteljice rizična skupina, da cjelodnevni boravak snosi veće rizike od zaraze od koronavirusa, da će one otvoriti bolovanje… Nebuloze! Tko njemu garantira da one neće otvoriti bolovanje i ako su u drugom razredu ili trećem? Ovdje najviše ispaštaju naša djeca, naša djeca će ovom odlukom u najboljem slučaju promijeniti tri učiteljice u tri godine.  Mi kao roditelji nećemo odustati – poručili su još jednom roditelji moleći i ravnatelja i sve nadležne da uzmu u obzir želje i potrebe njihove djece ispred želja i potreba ravnatelja i učitelja pred mirovinom.

Ravnatelj Glavinović: “To ne može biti konačna odluka”

Za sve navedeno kontaktirali smo i ravnatelja Glavinovića koji obnaša drugi mandat ravnatelja u ovoj školi. Na naš upit ‘je li istina da učiteljica J.K., dosadašnja učiteljica 2.a razreda u predstojećoj školskoj godini više neće biti u tom razredu već na njeno mjesto dolazi dosadašnja učiteljica 4. razreda koja je trebala preuzeti nove prvašiće’, kazao je kako je to uopće nije do kraja izrealizirano.

– To se već diglo na n-tu razinu. Nije vrijeme za to sada. Dopustite mi da iskomuniciram najprije sve svoje obveze i dužnosti vezane za početak školske godine, a onda ćemo to kasnije. Nije to do kraja izrađeno – kazao je.

Ponovili smo pitanje. Znači li to da ovo s učiteljicom J.K. nije konačna odluka?

– Ne, to ne može biti konačna odluka. Ja imam upute za rad, za početak školske godine i ja kao ravnatelj moram osigurati da djeca i zaposlenici imaju normalno okruženje za boravak i rad u ovim uvjetima.

Ti roditelji koji vam šalju takve stvari i najavljuju pompe, to stvarno, uz dužno poštovanje, to tako ne ide. To je sve preduhitreno.

Još jednom smo ga upitali: ‘Znači odluka da učiteljica J.K. prelazi u prvi razred nije konačna?’

– Nemojte molim vas oko toga stvarati svašta, roditelji su oko toga na noge digli pola Hrvatske. To je bespredmetno – zaključio je priču o zamjeni učiteljica te dodao da do ponedjeljka mora još posložiti cijelu situaciju.

Ravnatelj tvrdi da još ništa nije konačno; javno objavljena odluka o razredniku

Na web stranici škole OŠ Pujanke u ponedjeljak, 31. kolovoza, objavljena je obavijest s popisom učenika 1. razreda šk.godine 2020./2021. Kada se otvori dokument, za 1.a razred u produženom boravku piše kako je razrednik J.K. Druge učiteljice ili učitelja razredne nastave pod tim inicijalima nema u ovoj školi.

Kako onda ravnatelj tvrdi da odluka nije konačna ako je već transparentno objavljena na stranici škole te su o istoj obaviješteni roditelji od strane učiteljice jer je kako doznajemo on sam tražio od učiteljice da o promjeni obavijesti roditelje što je ona i učinila putem WhatsApp poruke?!

Dodajmo još da su u ovoj školi na kraju lipnja tri učiteljice (među njima i S.B.) ispratile učenike četvrtog razreda te su dvije od njih trebale ove školske godine preuzeti redovan prvi razred, a jedna učenike u produženom boravku te kako broj učiteljica koje su prošle godine imale prvaše, odnosno sada drugaše je četiri (ako brojimo i učiteljicu J.K.).

Zašto se baš učiteljica J.K. u ovoj priči našla kao žrtveno janje sa svojim učenicima? I zar će po tko zna koji put i ovom odlukom opet stradati oni najranjiviji, djeca?

Nadamo se da će nadležni ipak imati sluha te da će učenici 2.a razreda u ponedjeljak, 7. rujna, s osmijehom na licu sjesti u klupe, u staru učionicu gdje će ih dočekati njihova stara učiteljica J.K.

 

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime