RADI SE PUNOM PAROM Pogledajte kako danas izgleda Trg Gaje Bulata kod splitskog HNK

[FOTOGALERIJA] Trg u centru grada kod HNK Split poprima potpuno drugačiji izgled. Pogledajte kako danas izgleda

Od veljače traju radovi na uređenju Trga Gaje Bulata, čuvenog splitskog gradonačelnika i velikana hrvatskog nacionalnog preporoda s kraja 19. stoljeća.


Radovi predviđaju obnovu stubišta ispred zgrade HNK-a, postavljanje spomenika dr. Gaji Bulatu, potom uređenje pripadajuće površine spomeniku s memorijom na nekadašnje izvore pitke vode, kao i uređenje perivoja sa stablima i raskošnim grmljem.

Uređenju Trga, podsjetimo, prethodila je i obnova pročelja i sanacija fasade na zgradi Hrvatskog narodnog kazališta vrijedna 500 tisuća kuna, a unutar same zgrade obnovljen je foyer i ugrađeno dizalo za osobe s invaliditetom. U svibnju prošle godine obavljena je i sanacija asfalta oko Trga, a i bedem Priuli je nedavno doživio konzervatorsko-restauratorsku obnovu. Do svibnja ove godine, kada se planira završiti uređenje samog Trga Gaje Bulata, ovaj dio grada poprimit će potpuno novi izgled.

Važno je napomenuti da će se podna, javna površina oko spomenika Gaji Bulatu popločati kamenim pločama. Cijeli prostor Trga Gaje Bulata, nakon uređenja, može poslužiti i kao vanjska, otvorena scena splitskog teatra. Radovi su teški ukupno 3,7 milijuna kuna, a završetak obnove očekuje se početkom svibnja.

– Trg Gaje Bulata ima istaknuto povijesno, urbanističko i kulturno značenje u gradu Splitu. Tom vrijednom gradskom prostoru vraćamo estetski i urbanistički identitet koji je izgubio proteklih desetljeća. Figurom Gaje Filomena Bulata pružamo počast i trajni spomen na prvaka narodnjačkog pokreta pohrvaćenja splitske općine. Budućom fontanom naglašavamo vodu koja je u tom dijelu grada bila od presudne važnosti i koja je, zapravo, kao dobra voda dala ime tom dijelu Splita – Dobri. Ono ključno, Splićanima vraćamo njihove trgove i perivoje – poručio je Krstulović Opara prilikom početka radova na rekonstrukciji trga.

U kojoj je fazi obnova trga danas, pogledajte u priloženoj foto galeriji. Danas je na gradilištu u centru grada bio veliki broj radnika i radili su kako se kaže “punom parom”.Moja reakcija na članak je...
Vau
7
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
2
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime