Hrvatska je danas birala predsjednika, a birači su u prvom krugu mogli izabrati jednog od 11 kandidata koji su uspjeli prikupiti 10 tisuća potpisa. Pravo glasa ima tri milijuna i 855.000 birača u Hrvatskoj i inozemstvu.

Na izbore je do 16.30 sati izašlo 103 tisuće birača više nego 2014., a mogli su birati između navedenih kandidata: Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanovića, Miroslav Škoro, Nedjeljko Babić, Ante Ðapić, Darijo Juričan, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Dalija Orešković, Katarina Peović i Ivan Pernara.

Prema prvim neslužbenim podacima anketa objavljenih na Novoj TV, Milanović ima 29.58%, a Grabar-Kitarović 26,38%. Škoro joj trenutno ‘puše za vratom sa 24,10%.

Prvi od SDP-ovaca koji je za Index komentirao izlazne ankete je Ivo Jelušić: “Iako to izgleda da smo svi očekivali, ja zaista jesam očekivao da će Zoran biti relativni pobjednik prvog kruga. Od početka kampanje Zoran ima stalno trend rasta, a Kolinda trend pada. To znači da s optimizmom ulazimo u drugi krug.”

Izlazne ankete komentirao je i Orsat Miljenić, šef Milanovićeva stožera: “To je to. Siguran sam da će Milanović 5.1. pobjediti.”

Iz Škorinog stožera komentar je dao Zekanović: “Škoro je nešto lošije od Kolinde, ali dosada je uvijek bilo tako da naši kandidati budu bolji nego na izlaznim anketama. Očekujemo u drugom krugu Milanovića i Škoru, a onda Škoro tuče Milanovića. Siguran sam da ćemo se veseliti”, dodajući da su izlazne ankete izmišljotina.

U stožeru predsjednice još uvijek nema puno ljudi. Osim Ljube Česića Rojsa, koji je stigao nešto prije 19 sati, tu su uglavnom pripadnici stranačke mladeži. Dolazak Bandića i Plenkovića očekuje se oko 19:30. Nešto prije 19 sati stigli su Bačić i Božinović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime