PROMJENA ILI KONTINUITET? Sutra prvi pokušaj sastavljanja većine u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Sutra će biti prvi pokušaj konstituirajuće sjednice Splitsko-dalmatinske županije. Hoće li se dogoditi prva promjena vlasti ikada ili će neka od stranaka podržati HDZ i HGS?

Prošlo je točno mjesec dana od izbora za Županijski skupštinu. Prije nešto više od dva tjedna splitsko-dalmatinsku župan je (p)postao HDZ-ov Blaženko Boban, no hoće li HDZ zadržati vlast u jednoj od politički najvažnijih hrvatskih županija nije poznato, barem ne javnosti.


Podsjetimo, HDZ u novoj Županijskoj skupštini ima 18 vijećnika, MOST 7, SDP 6, koalicija koju predvodi Nezavisna lista mladih 5, Centar 4, HGS 4 i Domovinski pokret 3. Pošto su za većinu potrebna 24 vijećnika, jasno je da nitko neće imati većinu bez široke koalicije.

Najviše vijećnika ima HDZ, već se zna da može računati na 4 vijećnika Kerumovog HGS-a, no čak u tom slučaju nedostaju dva vijećnika za većinu. Kako su za većinu potrebna 24 vijećnika, jedan od mogućih scenarija je da će prevagnuti 3 vijećnika Domovinskog pokreta.

Prilično je jasno da će prevagu donijeti Domovinski pokret. Njegova tri vijećnika bila bi dovoljna HDZ-u i HGS-u za formiranje većine. Ipak, županijski čelnici ove stranke na prošlotjednoj konferenciji za medije istaknuli su da su voljni koalirati s HDZ-om, ali ne i Kerumovim HGS-om. Kerumove vijećnike oni bi “nadomjestili” Mosotovim.

TKO ĆE VLADATI SD ŽUPANIJOM? Grabovac iz Domovinskog pokreta: “Ne zanimaju nas sitni interesi pojedinaca, želimo da se podrži naš program”


Na odgovor Mosta nije se dugo čekalo, istog dana poručili su da ih takva ponuda ne zanima. Naprotiv, Most planira na prvoj konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine koja će se dogoditi već sutra (četvrtak, 17. lipnja) istaknuti svog Ivicu Kukavicu kao zajedničkog kandidata MOST-a, vijećnika koalicije ZA (NLM, Pametno SD, HSLS) i Centra.DRAMATIČNA SITUACIJA U SD ŽUPANIJI Mostovci jasni: “Nećemo koalirati s nekim tko ima suradnju sa SDSS-om, mi želimo uzeti barjak promjene”

Ove opcije zajedno imaju 16, a HDZ i Kerum 22. Pitanje kome bi se priklonio SDP i nije osobito teško zahtjevno, uzimajući obzir ono što su Ranko Ostojić i SDP-ovci govorili za vrijeme kampanje, ali i što nam je sam Ostojić rekao prošli tjedan.

Ostojić i SDP – za promjene

– Naglašavam da su u kampanji svi osim HDZ-a i HGS-a govorili da su za promjene. Svi su bili za promjenu trgovačke koalicija, a sve drugo bi bila izdaja birača. Nema veze tko je taj tko predlaže. Davno smo rekli da ćemo podržati promjenu, a ona podrazumijeva da će SDP podržati onaj prijedlog koji će dovesti do promjena. Ne uvjetujemo nikakve posebne stvari, želimo promijeniti trgovačku koaliciju ili sve one koji će s njima u kombinaciju oko trgovine. Što se toga tiče, nema spora da bi podržali eventualnog kandidata Mosta, Centra i Nezavisnih. Logično je da nećemo podržati HDZ – kazao je Ostojić za Dalmacija Danas.

U HDZ-u – bez izjava

Iz HDZ-a nisu javno istupali na temu sastavljanja većine u Skupštini. Nema nikakve sumnje da se ova stranka neće olako odreći jedne od svojih utvrda.

Neslužbeno doznajemo da bi sutrašnji prvi pokušaj sastavljanja većine mogao biti tek paravan za javnost te se očekuje da niti jedan kandidat za predsjednika Županijske skupštine neće dobiti dovoljno ruku, no već u sljedećem pokušaju trebalo bi biti poznato tko će kome pokloniti četverogodišnju “vjernost”.

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
10
Hagić
1
Hmmm
2
Plač
2
Grrr
1
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime