U 75. godini života, u prvim satima jučerašnjeg dana, od posljedica dugotrajnih zdravstvenih problema preminuo je prof. dr. Slobodan Beroš, bivši gradonačelnik, istaknuti znanstvenik i sveučilišni profesor.

“Ključeve” Splita držao je od 2002. do 2003. godine kao član SDP-a, a ostat će zapamćen kao osoba koja se uspješno oduprla projektu AFCO, megalomanskoj ideji pretvaranja Gradske luke u turistički resort, te je, prema mišljenju mnogih, osigurao uspješan ustroj lokalnih službi i, još važnije, stabilizirati stanje u gradskoj blagajni koja je bila opterećena ranijim “minusima”. Na vlasti ga je u drugoj polovici ukupnog mandata dogovorno zamijenio Miroslav Buličić iz krugova HSLS-a i kasnijeg LS-a, koalicijskog partnera socijaldemokrata, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon odlaska s dužnosti u Splitu, od 2003. do 2004. godine bio je generalni konzul Hrvatske u New Yorku, a u proljeće 2005. godine isključen je iz SDP-ovih redova. Politički angažman nastavio je radom u gradskoj organizaciji Socijalističke partije Hrvatske (SPH), čiji je predsjednik postao 2010. godine, kada je zaslužio i zvanje redovitog profesora na FESB-u.

Magisterij je stekao na splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a doktorat na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu, da bi znanstveno usavršavanje nastavio na institutu “Max Planck” u Njemačkoj, te na Kalifornijskom sveučilištu u SAD-u. Primarno polje interesa ovog fizičara bili su akceleratori i automatizacija, zatim vođenje proizvodnih procesa, digitalno upravljanje i digitalna instrumentacija, te obradba signala i optoelektronika.

Iza sebe je ostavio 23 godine mlađu suprugu Oliveru Politeo, također znanstvenicu, zajedničku kćer, te sina iz ranije braka, kao i sina svoje supruge, također iz njezina ranijeg braka, piše Slobodna Dalmacija.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime