Predsjednik Društva arhitekata Splita: “Kao arhitekt sam alergičan na promašene urbanističke proporcije”

"Je li prirodna orijentacija crkvenog trga prema jednom on najintenzivnijih raskrižja u gradu?" pita se arhitekt Žuvela

Na raskrižju ulice Bruna Bušića i Poljičke ceste na Splitu 3, točnije na tamošnjem parkingu, trebala bi se graditi nova crkva. Dio Splićana naglašava potrebu gradnje novog vjerskog objekta u ovom dijelu grada, a drugi kažu da su sadržaji poput tržnice, parkinga ili zelenih površina daleko veći prioritet.


 Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Splita, pojasnio je zašto se protivi izgradnji crkve u ovom dijelu Splita. Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti i autentično:

– Znači ono šta stalno ponavljam ka papagaj, nije stvar crkve kao pojma, stvar je proporcija, urbanističkog pozicioniranja i sadržaja koji se gube – u ovom slučaju umjesto da je sakralna građevina generator urbanosti, postaje devastator.

Da stavim funkcionalnost i potrebe građana sa strane, je li ovo izgleda kao “očuvanje izvornog oblikovanja građevina i poteza, karakterističnih vizura i drugih elemenata identiteta”, što GUP Splita za ovaj prostor nalaže kao obvezu? Je li prirodna orijentacija crkvenog trga prema jednom on najintenzivnijih raskrižja u gradu? Jesu li prilagođeni horizontalni i vertikalni gabariti ove građevine zadanom ambijentu?

Kao arhitekt sam alergičan na promašene urbanističke proporcije i mislim da je to ono što splitski prostor najviše uništava, pa se i kao predsjednik DAS-a protiv toga otvoreno borim, jer držim da rodni grad treba(m) štitit od takvih devastacija.

Radilo se o crkvi ili muzeju suvremene umjetnosti ili bolnici, gledam isključivo Prostor” – napisao je Žuvela na svome Facebooku.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0