PRAH I PEPEO Pogledajte jezive zračne fotografije koje otkrivaju katastrofalne posljedice “majke svih požara”

Zračne snimke otkrivaju sav ramjer katastrofe koji je pogodio istok Splita

U ponedjeljak, 17. srpnja, 41 minutu nakon ponoći stigla je prva dojava o požaru na području Tugara u blizini tamošnjeg dalekovoda. Požar se već za pola sata, nošen snažnom burom, značajno proširio u smjeru zapada, prema Srinjinama. Bio je to početak požara kojeg će dan poslije piloti kanadera nazvati “majkom svih požara”. Sljedećih 30-ak sati u ovom požaru će izgorjeti 4400 hektara površine, 30 objekata, od čega 3 stambena, nekoliko desetaka automobila. Na području Splita stradalo je gotovo 200 hektara maslinika te 40-ak hektara vinograda i voćnjaka. Šteta je, prema prvim procjenama, veća od 42 milijuna kuna.


Požar je ovo kojega će još dugo pamtiti stanovnici Tugara, Srinjina, Donje i Gornje Sitnog, Žrnovnice, Mravinaca, Kučina, Strožanca, Kile, Mejaša i Dračevca.

O brzini kretanja požarne fronte dovoljno govori sljedeći podatak: vatra je od Raketne baze Žrnovica do Kučina stigla za samo 40 minuta!

Požar je u prah i pepeo pretvorio padine Mosora, Peruna i ostalih nekoliko brda, ali i sjedinio ljude u nevolji. Tamo gdje je sustav zakazao, nisu zakazali ljudi, a požar i njegove posljedice ne prestaju biti jedna od glavnih tema u zemlji.

U priloženoj fotogaleriji pogledajte prizore koje je dronom snimio fotograf Zvonimir Barišin. Fotografije otkrivaju sav razmjer prirodne katastrofe koje je pogodila istok Splita.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0