Požar od Krila Jesenice do Podstrane pod kontrolom: Kiša pomogla vatrogascima

Požar je izbio u blizini magistrale


Pratimo situaciju s požarom u Krilu Jesenice UŽIVO na našem portalu. Informacije, fotografije i video zapise možete nam slati na info@dalmacijadanas.hr


***

09:20 – Jadranska magistrala otvorena je za sav promet

09:03Ivan Kovačević, zapovjednik JVP-a Split, kazao nam je da je nakon kiše požar na području Krila Jesenica, Bajnica i Podstrane stavljen pod kontrolu. Još postoje manja izdimljavanja. Na terenu su i dalje 143 gasitelja sa 44 vozila sa splitskog, šibenskog, zadarskog i dubrovačkog područja, a pomaže im i stotinjak vojnika.

07:48 – Do požarišta su konačno stigli kišni oblaci. Kiša ubzrano gasi požar i uskoro se očekuje njegovo potpuno gašanje.

07:35 – Iz splitskog VOC-a saznajemo stanje na požaru jutro:– Stanje je zadovoljavajuće osim u dijelu prema Gornjoj Podstrani, gdje su kuće još ugrožene. Zračne snage ne mogu letjetu zbog meteo uvjete. Stanje u Mutograsu i Krilu Jesenice je znanto bolje nego noćas, vatra gori na hrbatu.

Požar gase vatrogasna društva od Zadra do Dubrovnika. O opožarenoj površini je još rano govoriti. Vatrena fronta je bila duga pet kilometara, a nema dojava da je u požaru ijedan objekt stradao.

06:30 – Od 6 sato ujutro DC-D8 je otvorena za promet teretnih vozila i autobusa uz pojačan oprez, a za osobne automobile koriste alternativni pravac cestom Strožanac – Žrnovnica -Tugare – Omiš.

0:31 – Prema posljednjim informacijama, zbog obrana kuća kod Mutograsa, dižu se šibenski i dubrovački vatrogasci. Spas s neba u obliku kiše za sada nije blizu. Pred vatrogacima je teška i neizvesna noć

23:31 – Izvještaj HAK-a:

Zbog požara, zatvorena je Jadranska magistrala (DC8) od Strožanca do Omiša zbog požara u Krilu Jesenice od. Obilazak je županijskom cestom ŽC6142 i državnom cestom DC70 Strožanac – Žrnovnica -Tugare – Omiš i obratno.

23:27 – Kako jajvljaju naši novinari, lokalno stanovnistvo je ogorčeno razvojem situacije. Kažu da se putevi uopće ne održavaju i da se ne sjećaju kada se na njihovom području zadnji put pojavio netko nadležan za održavanje šuma i puteva.

– Možda bi im se triba dogodit požar oko Markova trga, pa da njima guzica vako čini kada gledaju oće in kuća izgorit – kaže nam stanovnik Mutograsa kojemu je kuća bila ugrožena večerašnjim požarom.

23:20Katarina Peran posla nam je fotografiju na kojoj se vidi kako požar na Perunu izgleda iz Supetra na otoku Braču

23:01 – Video požara u Mutograsu uživo:

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/354535778301031/” bottom=”30″]

23:00 – Fotografije našeg reportera jasno doačaravaju zabrinjavajuću situaciju na terenu: požar se sve više širi. (Foto: Miroslav Lelas)

22:54 – Naši novinari s terena javljaju da se požar proširio na područje Mutograsa. Vatrogasci su počeli stizati i na ovo područje u kojemu je teren dosta nepristupačan. Jugo i dalje puše s jakim udarima.

22:42Dražen Glavina, glavni županijski zapovjednik, komentirao je stanje na požaru:

– Požar je izbio iza 20 sati. Odmah su upućeni vatrogasci s omiškog područja. Kada smo vidjeli da ga ne mogu savladati, pozvana je cijela županija. Požar je odbačen od Krila prema brdu. Sada je dosta aktivan na sjeverozapadu požarišta koje se širi prema Bajnicama i Podstrani, a istočni dio držimo pod kontrolom. Nedostaje nam 50-ak metara da bi ga u cijelosti okružili pod cijevnu prugu.

To isto ćemo pokušati napraviti na sjevernoj strani.

O broju vatrogasaca i opožarenoj površini ne možemo govoriti jer ljudstvo stalno pristiže. Na požarištu će se raditi cijelu noć da bi ga stavili pod nadzor do jutra.

Dali smo nalog za zatvaranjem državne ceste D8 radi sigurnosti putnika koji prolaze magistralom, vatrogasaca i prometovanja vatrogasnih vozila. Tako će biti dok promet magistralom ponovno ne bude siguran. Što se tiče struje, zasad je nema samo u Krilu Jesenice, a ako bude potreba, isključit ćemo je i drugdje da ne bi ugrozili same vatrogasce i građane.

22:23 – Najnovije fotografije s požarište (Foto: Tea Bašić)

21:55 – Da je situacija na požarištu ozbiljna svjedoči podatak da su poslani vatrogasci sa splitskog i kaštelanskog područja

21:34 – Na požarište su stigli vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Baške Vode i Brela.

21:30 – Posljednje fotografije (Foto: Darko Pastar)

21:22 – U Krilu je isključena struja. Doznajemo da se vatrogasci u starom selu Jesenice bore za kuće.

Požar se širi prema Bujnicama i Mutograsu.

20:57 – Prema dojavi čitatelja, požar je došao do Kosovca, a jedan dio vatrene linije krenuo je put Omiša

20:35 – Oko 20 sati i 15 minuta dojavljen je požar u Krilu Jesenice.

Kako nam je rekao zapovjednik DVD-a Dugi Rat, Pave Tomić, požar je izbio iznad kuća u Krilu, a gore borova šuma i nisko raslinje. Požar je krenuo svega nekoliko desetaka metara iznad magistrale.

– Požar se brzo širi uslijed jakih udara juga. Jugo vatru diže u brdo, gdje je nepristupačan teren, i to nam ne ide na ruku – kazao nam je zapovjednik.

Na požarištu su vatrogasci DVD-a Dugi Rat i DVD-a Omiš.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/udruga.jesenice/videos/731187810424215/” bottom=”30″]

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/vatrogasciheroji/videos/808530149307289/” bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0