POŽAR NA BIOKOVU SE SVE VIŠE ŠIRI “Pratimo situaciju iz minute u minutu”

Kao što smo jučer izvijestili, na Biokovu već dva dana tinja požar koji se aktivirao nakon udara munje u nedjelju ujutro. Požar se sve više širi, no još se nisu stekli uvjeti da se zovu vatrogasci. Jučer nam je glavni županijski zapovjednik, Dražen Glavnina, rekao da se radi o nepristupačnom terenu, a da će se vatrogasci poslati ako i kada se za to budu stekli uvjeti.


Današnju situaciju na Biokovu upisao nam je Velimir Vidak, ravnatelj Parka Prirode Biokovo:

– Danas smo kolega i ja bili na terenu. Vidljivo je da se požar postupno širi prema jugoistoku i jugu. Gori nisko raslinje i trava. Dobra vijest je da vjetar gura požar podalje od Borovca, no ako okrene smjer, Borovac bi mogao biti ugrožen. Sada gori na lokalitetu Rašeljka. Po dimu stanje izgleda gore nešto što je – kazao nam je Vidak koji je dodao da je županijski vatrogasni zapovjednik o svemu obaviješten i da se situacija pomno prati. “Pratimo situaciju iz minute u minutu” – dodao je.

Najbliža staza 2 i pol sata

Djelatnici Parka nisu ovlašteni ni osposobljeni gasiti vatru. Jučer smo imali prelet aviona s dvije izbačene bombe, no to vatru nije ugasilo. Nadamo se da neće biti većih posljedica od ovog požara.

Ravnatelja smo upitali jesu li istinite informacije da je požar na Biokovu počeo zbog udara groma.


– Područje na kojemu gori vrlo je nepristupačno i tamo rijetko kada ima posjetitelja. Najbliža staza udaljena je oko 2 i pol sata hoda. To područje i prije je poznato po povremenoj vatri koja bi se javljala nakon udara munje.

Suprotne ocjene stručnjaka

Biokovo je početkom ljeta, 18. i 19. lipnja ove godine, već zabilježilo veliki požar u kojem je izgorjela značajna površina šume. Pitali smo ravnatelja PP Biokovo je li bilo štete za biljni i životinjski svijet.– Prave ocjene zapravo još nema. Imamo uvid u nekoliko ocjena stručnjaka, ali njihove ocjene posljedica požara po floru i faunu su dijametralno suprotne. Sve su to stručnjaci s istog područja pa smo i sami pomalo iznenađeni. Po mojoj subjektivnoj ocjeni, šteta nije velika – kazao nam je ravnatelj Vidak.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0