Povodom Dana hrvatskog pomorstva: Studentima Pomorskog fakulteta u Splitu dodijeljene stipendije

Ove je godine dodijeljeno ukupno 70 stipendija od čega 55 srednjoškolcima i 15 studentima


Program obilježavanja Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture tradicionalno se održava u vrijeme obilježavanja Dana pomoraca i brodaraca te njihova zaštitnika, sv. Nikole, s ciljem ukazivanja na važnost hrvatskog pomorskog sektora, a ove godine Split je grad domaćin prigodnog događanja, koje obiluje bogatim programom.


Središnja proslava započela je danas, 5. prosinca u splitskoj gradskoj luci, gdje je državni tajnik za more, Josip Bilaver položio vijenac u more, u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima, nakon čega je uslijedila ceremonija oplova mjesta polaganja vijenca brodovima i brodicama koje su sudjelovale u ovoj ceremoniji. Državni tajnik Bilaver tom prigodom istaknuo kako je Ministarstvo u protekloj godini napravilo niz mjera za poboljšanje statusa pomoraca. “Donijet je i novi Pomorski zakonik, Zakon o hrvatskom registru brodova je prošao prvo čitanje, a očekujemo raspravu na tu temu, te smo od ove godine uveli stipendiranje naših vježbenika, koji plove i pod hrvatskom i stranom zastavom, kako bi bili konkurentni na tržištu. U ovoj godini stipendirat će se svi oni koji su dali prijavu i svima će biti refundirano ono što je uplaćeno putem doprinosa. Iduće godine postoje jasni kriteriji, a to je prije svega izvrsnost i mislim da je to najpoštenije i da će većina studenata biti zadovoljni. Bit će dovoljno sredstava, predvidjeli smo u idućoj godini i više sredstava nego ove godine.

Od pripetavanja brodskih kuhara i promotivnih štandova

Prigodna događanja, koja su se od jutra pa do kasnog popodneva najvećim dijelom odvijala kroz druženje s građanima na Splitskoj rivi i Prokurativama, obilovala su raznovrsnim programskim i promidžbenim sadržajima, od pripetavanja brodskih kuhara i promotivnih štandova, na kojima je izlagana suvremena oprema za sprječavanje onečišćenja mora i morskog okoliša, pa do prezentacije raznovrsnih delicija u pripremi brodskih kuhara, koje su najvećim dijelom pripremane od domaćih proizvoda, koje su posjetitelji programa mogli razgledati na štandovima Hrvatskih otočnih proizvoda.

U sklopu današnje manifestacije održana je i svečana dodjela stipendija studentima Pomorskoga fakulteta u Splitu, koje je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dodijelio najboljim studentima na prigodnoj svečanosti u amfiteatru Pomorskoga fakulteta u Splitu.

Ministar Oleg Butković svim studentima i sudionicima svečanosti dodjele stipendija uputio je prigodne čestitke na njihovim rezultatima i povodom blagdana Svetoga Nikole te je izrazio zadovoljstvo što je upravo resorno Ministarstvo osiguralo stipendije najboljima među njima, a koji će sutra postati visoko obrazovani hrvatski pomorci:

 – Iako srednje pomorske škole i pomorski fakulteti ne spadaju u resor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, zbog važnosti pomoračke profesije za Republiku Hrvatsku i visokih ulaganja u tehnološko opremanje obrazovnih institucija za pomorce, Ministarstvo se odlučilo pomoći na sve načine. Stoga se već nekoliko godina provodi program stipendiranja učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta. Od 2006. do sada je stipendirano 1341 učenika i studenata u ukupnom iznosu od 52 milijuna kuna. Ove je godine dodijeljeno ukupno 70 stipendija od čega 55 srednjoškolcima, a 15 studentima, a iznimno me veseli da smo danas u Splitu dodijelili čak 33 stipendije učenicima i studentima – rekao je ministar Butković u svojem obraćanju te još jednom uputio čestitke i poticaje studentima da ustraju u redovnoj i kvalitetnoj naobrazbi, kao jamstvu izvrsnosti rezultata njihovoga budućeg rada u sustavu pomorstva.U okviru dodjele stipendija najboljim studentima Splitskoga Pomorskog fakulteta, ministar Butković sa suradnicima ispred resornog Ministarstva i predstavnicima Sveučilišta u Splitu, obišao je novi objekt u sklopu fakultetske zgrade, u kojemu je instalirana najsuvremenija oprema za simuliranje realnih uvjeta na moru, koja uvelike pomaže studentima tijekom njihovog obrazovanja.

Na koncu današnjeg događanja održana je i Svečana akademija u hotelu Le Méridien Lav, na kojoj je ministar Butković dodijelio nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj.

U petak 6. prosinca nastavak je programa obilježavanja Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe, u sklopu kojega će biti održana Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, o najaktualnijim temama iz područja pomorstva i unutarnje plovidbe, poput onih o ulaganju u lučku infrastrukturu, zaštiti morskog okoliša, brodarstva i problematici uređenja plovnih putova, u cilju razvoja lučke infrastrukture na unutarnjim plovnim putovima.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime