POGLEDAJTE PREUREĐENE PROSTORE FILOZOFSKOG FAKULTETA U SPLITU Dekanica: Ovo je velik dan za nas, ali nismo u potpunosti zadovoljni

Nova zgrada ima 28 predavaonica. Fakultet broji oko 1250 studenata i 161 zaposlenika

Jutros su svečano otvoreni preuređeni prostori Filozofskog fakulteta i Rektorata Sveučilišta u Splitu u zgradi “Poljičanka” na adresi Poljička cesta 35.


Tako će studenti splitskog Filozofskog fakulteta, umjesto dosadašnje prostorne raštrkanosti, dobiti novi, jedinstveni prostor 13 godina od svog osnutka.

– Ovo je veliki dan za Sveučilište, konačno smo uselili u zgradu koja je većim dijelom adaptirana. Sada su se stvorili uvjeti za napredak naše velike sastavnice, Filozofskog fakulteta koji je čak i u lošim uvjetima ostvarivao dobre rezultate i bio iznad prosjeka po kvaliteti izvođenja i drugim kriterijima kvalitete. Nadam se da će ulaskom u ove prostore biti još bolje i da ćemo pokušati stvarati interdisciplinarne projekte u suradnji raznih područja, od humanizma do prirodnih znanosti. Sveučilišta na taj način, što se najbolje može vidjeti na primjeru Izraela, najbolje doprinose svom društvu i državi – kazao je rektor Šimun Anđelinović.

– Što se tiče zgrade, ona je postavljena u centru Kampusa. Studenti će, osim ovih prostora, moći koristiti druge sadržaje Sveučilišta – 5 menzi, veliku Sveučilišnu knjižnicu i sportske sadržaje. Ovo će podići kvalitetu studiranja, a Filozofski fakultet će dobiti novi zamah.

U uređenje se utrošilo oko 7 milijuna kuna, pretežno se radi o sredstvima Sveučilišta u Splitu i Filozofskog fakulteta. Aplicirali smo za sredstva za adaptacije prostora na ministarstvo, nismo dobili, a možda će novi rektor imati više sreće u toj suradnji – ističe rektotr.

Poslao je poruku studentima oko smještaja u Splitu.– Sveučilište radi na projektu uređenja doma Bruno Bušić, dobili smo 67 milijuna kuna. Te administrativne procedure su jako spore, već smo jedan tender imali – javilo se 5 tvrtki i nije prošla nijedna. Sada idemo u novi tender, ali smatram da ćemo ovo dovesti do kraja i imati novi prekrasni na Spinutu. Također, radimo prostornu dokumentaciju za prostor gdje je bila markica Filozofskog fakulteta iznad FESB-a gdje bi ustupili prostor domu, a smatram da bi time imali dodatnih 1000 mjesta – kazao je rektor.

Šimun Anđelinović

Osobit razlog za zadovoljsvo ima dekanica Filozofskog fakulteta u Splitu, Gloria Vickov.– Konačno, nakon 13 godina, dobili smo svoj dom i to ne bilo kakav dom, nego dom na jednoj adresi. Možda je to za neke čudno, ali s obzirom da je FF godinama radio na čak 6 lokacija, današnji dan je za nas veliki početak jer je to bio san svih dosadašnjih generacija. Zbog toga smo zahvalni i rektoru Anđelinoviću, upravi Sveučilišta, Vladi RH, svima koji su doprinijeli da se ostvari ovaj trenutak – ističe dekanica.

Gloria Vickov

Iako je povećan ukupni broj predavaonica u odnosu na dosadašnje stanje, dekanica je nezadovoljna zbog nedostatka adekvatnog prostora za nastavnike.

– Nažalost, iako se radi o velikoj zgradi, Filozofski fakultet je u gruboj statistici dobio na raspolaganje oko 60 posto prostora zgrade, što znači oko 4 i pol tisuće kvadratnih metara što definitivno nije dovoljno. Međutim, u smislu nastave to će biti više nego dovoljno i tu sada imamo točno 28 predavaonica, 4 više nego do sada. Međutim, naši profesori nisu u onom akademskom smislu zbrinuti jer njih sada ima i po 6 do 7 u jednom uredu. Znam da se radi o prozračnim i velikim uredima, ali vi znate što je akademski i znanstveno-stručni rad i zaista treba raditi na tome, nadam se da će uprava Sveučilišta poraditi na tome da nas na cjelovit način riješi.

U ostatku prostora je smješten Rektorat našeg Sveučilišta, a manji dio je išao u najam banci koju vidite iza sebe, tako da nas je tu više.

Imamo 28 učinioca, a naš je nastavnički rad, uz onaj znanstveni, krucijalnost našeg djelovanja kao fakulteta. Imamo oko 1250 studenata uz 161 zaposlenika, to je jedan od najvećih fakulteta našeg Sveučilišta – zaključuje Vickov.

Mirko Šundov

Na svečanom otvaranju je bio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Mirko Šundov.

– Osjećam se lijepo i ugodno u svom gradu gdje su Rektorat splitskog Sveučilišta i Filozofski fakultet dobili nove prostore. Split je time dobio novu lijepu priliku da sa svojim studentima i sveučilištem dođe na još veću razinu, a ja kao načelnik glavnog stožera ističem jako dobru suradnju Sveučilišta u Splitu s Hrvatskim vojnim učilištem dr. Franjo Tuđman s ciljem da i mi u Hrvatskoj vojsci imamo mlade i obrazovane časnice i časnike koji će znati odgovoriti svim budućim izazovima – kazao je general Šundov.

Fakultet moli za strpljenje i razumijevanje

Filozofski fakultet je na svojim mrežnim stranicama poslao obavijest u kojem mole za razumijevanje dok se proces preseljenja u cijelosti ne zgotovi:

“Obavještavamo vas da je Filozofski fakultet u procesu preseljenja iz svojih prostora u Teslinoj i Radovanovoj ulici u novu zgradu “Poljičanku” na adresi Poljička cesta 35. Zbog toga, tijekom cijelog mjeseca rujna radi se u izvanrednim okolnostima.

Nastavnici i svi zaposlenici fakulteta u procesu selidbe tek namještaju svoje urede u novoj zgradi, zbog čega su mnogima radni materijali još uvijek neraspakirani u kutijama. U određenim trenutcima selidbe može se dogoditi da zaposlenicima nisu dostupna osobna računala, a time ni pristup podacima s mreže. Ispiti i konzultacije do kraja rujna odvijaju se na lokacijama Teslina i Radovanova ulica, dok se nastavnici istovremeno smještaju u novu zgradu.

Zbog svega vas navedenoga molimo da, u slučaju potrebe kontaktiranja bilo kojeg zaposlenika Filozofskog fakulteta, svakako ih kontaktirate e-mailom. Adrese za elektronsku poštu nalaze se na poveznici.

Također vas molimo za razumijevanje ukoliko nastavnici ili službenici nisu u mogućnosti promptno reagirati na vaše potrebe.
Nadamo se da će se od 1. listopada 2018. sve naše aktivnosti u potpunosti i na uobičajen način odvijati u zgradi “Poljičanki”, a do tada vas molimo za strpljenje i razumijevanje” – poručili su.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime