Poduzetnik o hrvatskom stanju uma: “Morate postati svjesni koliko vam uzimaju, država vas svjesno vara”

Tko nije vidio nervozu javne uprave ako plaća kasni jedan dan, taj ne zna kolika kreativnost u osmišljavanju novih nameta leži u labirintima tamošnjih hodnika

Otkad je Vlada prvi put spomenila mogućnost plaćanja poreza na nekretnine za sve građane koji istu posjeduju, emocije se ne stišavaju, a otpor je sve veći što se više bliži dan početka plaćanja poreza, 1.siječnja 2018.


Poduzetnik Saša Cvetojević je na svojoj Facebook stranici komentirao uobičajeni stav građana prema nametima koje plaćaju državi. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Ako imate neku prosječnu plaću od 6.500kn neto, svaki mjesec plaćate cca 480kn mirovinskom fondu kojem većina ne znate ni ime, a pogotovo što radi s vašom lovom. Svaki mjesec platite i 1500 kn doprinosa za mirovine koje uglavnom nećete dočekati, jer iste ovise o tome hoće li vaša djeca plaćati još više, a vaše mirovine trenutno cuclaju pravi i lažni umirovljenici. Svaki mjesec platite cca 1500 kn zdravstvo koje vam uglavnom ne daje željenu uslugu, ali trpite to, jer smatrate da je isto besplatno. Svaki mjesec plaćate i 160 kn doprinosa za zapošljavanje, a kad ostanete bez posla, na HZZ – Hrvatskom Zavodu za Zabušavanje možete dobiti samo PTSP. Posao ionako tražite sami ili preko portala tipa MojPosao. Plaćate i 170 kn prireza mjesečno ako imate privilegiju gledati najljepše fontane. Platite i 930 kn mjesečno poreza, ali to samo zato jer niste “bogati” pa vas ne deru progresivno, kao kolege koji imaju nešto veću plaću, pa ih naši birokrati smatraju “bogatima”.

I sve to platite, ne bunite se. Ne drečite i ne protestirate. A i kome bi protestirali, ovi kojima plaćate nije da su baš otvorili linije za podršku korisnicima.

S druge strane, ako vam mobilni operator, po vašem mišljenju, prebrzo posauga vaš data paket, ljutite se, pišete po FB, izderavate se na njegove predstavnike, te konačno – tražite drugi model plaćanja i usluge. Ako ste jako ljuti, otkazujete operateru uslugu i sklapate ugovor s drugim. Govorimo o ciframa koje su daleko manje od gorespomenutih, čak u usporedbi s nekima – možemo reći da su minorne. Često se radi o 30 ili 50kn. Ali, naravno, pa to su vaši novci i prirodno je da se bunite kad vam ih netko otme. No, zašto se, s punim pravom, bunite? Zato što znate što plaćate, kome plaćate i znate što vam je za to plaćanje obećano. Čak i ako vam se samo čini da niste dobili obećano, bijesni ste i osjećate se prevareno.

Zašto onda, pobogu, trpite sve gore navedeno? Sav harač za koji bi, također, trebali dobiti jasnu uslugu. Jeste li, možda, zadovoljni uslugom koju primate za ono što vam mjesečno skidaju s plaće?


Ili ste svjesni i bijesni samo kad vidite kako vam lova odlazi iz džepa, kad se sami morate odvojiti od love, za koju znam da vam je draga uspomena na minuli rad, te da vam je prirasla srcu?

Mislim da je u pitanju samo to što ove gorepobrojane usluge ne morate sami platiti. Pa vam je lakše ne misliti na njih. I ne tražiti usluge zauzvrat. E, pa zato, morate postati svjesni koliko vam uzimaju, koliko su te javne usluge, u stvari, besplatne. Imate potpuno pravo zahtjevati isto što zahtjevate od svih ostalih kojima plaćate robu ili usluge.Stoga vam država nikad neće dozvoliti da dobijete sve svoje zarađene novce, jer je svjesna koliko vas vara i koliko vam isporučuje (i ne isporučuje) protuvrijednosti. Svjesni su političari, koje birate sami na izborima, kakav bunt i revolucija bi nastali, kad bi samo jedan mjesec dobili 11.200 kn plaće na ruke, pa sami morali platiti sve gore nabrojano. Jer, da, to je ono što je poslodavac platio, a od čega ste vi dobili 6.500 kn.

Jedino rješenje su #manjiporezi
Razmislite o tome prije nego vam nabiju i porez na imovinu

Na svojoj Facebook stranici je komentirao sve više odlazaka radno sposobnih građana iz Hrvatske.

– Poreznih platitelja je sve manje a poreznih trošitelja je sve više. Nećete samo plaćati porez i na nekretnine i pokretnine, nego i na to što imate dva bubrega. Pričekajte samo dok neki pisač pravilnika ne skuži da je drugi bubreg čisti luksuz i nije nužan za preživljavanje. Tko nije vidio nervozu javne uprave ako plaća kasni jedan dan, taj ne zna kolika kreativnost u osmišljavanju novih nameta leži u labirintima tamošnjih hodnika. – napisao je Cvetojević.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/scvetojevic/posts/10212535319812214″ bottom=”30″]

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/scvetojevic/posts/10212529013294555″ bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0