Danas su županijski predstavnici za prosvjetu ispred velike dvorane Gripe u Splitu javnosti prezentirali detaljne upute koje su vezane za početak nove školske godine, koja će kako kažu biti najizazovnija do sada, kako u osnovnoškolskom, tako i srednjoškolskom obrazovanju.

Prvi se javnosti obratio pročelnik UO za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić. On je naglasio da se prosvjetni županijski predstavnici u ovim danima vrlo često sastaju kako bi učenicima i prosvjetnim djelatnicima ponudili najbolje moguće obrazovne, ali i epidemiološke uvjete rada u obrazovnim ustanovama.

Pred velikim smo izazovima

– Održali smo sastanke s ravnateljima osnovnih i srednjih škola. Cijelo vrijeme smo u intenzivnoj komunikaciji vezanoj za početak nove školske godine – kazao je Đonlić naglasivši kako moraju u ovome trenutku brinuti o sustavu koji je izuzetno opsežan i kompleksan.

– Imamo gotovo 60 tisuća nastavnika, učenika i osoblja koji će krenuti u novu školsku godinu. Diskutirali smo s ravnateljima i ostalim predstavnicima obrazovnih ustanova o mogućim problemima koji su mogući, a to je zasigurno prodiranje virusa u neku od ustanova – otkriva.

– Ako se netko od učenika zarazi, procjena je da će taj cijeli razred i svi njegovi kontakti morati ići u samoizolaciju. Ali opet sve ovisi od procjene epidemiologa, svaki slučaj ovdje moramo razmatrati potpuno individualno – ističe nastavljajući prethodnu misao.

Kazao je da će oni kao osnivači pokušati prilagođavati sve odluke. Donosit će različite odluke za pojedine škole ako bude dolazilo do problema, na koje se moraju pripremiti jer su mogući.

– Sve zavisi o procjeni epidemiološke situacije, škole su dobile upute i konstantno će biti u komunikaciji s epidemiolozima i lokalnim stožerima. Samim time donosit će se konačne odluke – veli nam Đonlić te nam u nastavku objašnjava različite modele provedbe nastave u novoj školskoj godini.

Velika većina škola provodit će model A. Zdravstvena škola Split odlučila se za online nastavu.

– Velika većina naših županijskih škola radit će po modelu A, a to znači da će učenici i nastavno osoblje morati obavezno nositi zaštitne medicinske maske te će se pridržavati svih epidemioloških uputa uključujući i poštivanje socijalne distance. Tek 14 škola radit će po modelu B. To je u načelu polovični model, pola razreda nastavu će pohađati u obrazovnoj ustanovi, dok će ostali nastavu pohađati online od kuće – objašnjava.

Otkrio je da će jedino Zdravstvena škola u Splitu od samih početaka i u naredna dva tjedna početka školske godine nastavu provoditi prema modelu C, što znači da će svi učenici Zdravstvene škole nastavu slušati putem online platformi.

– Pozivamo sve, u interesu je zdravlja svih građana da se strogo pridržavamo svih uputa, jer jedino tako možemo biti sigurni i zaštićeni – zaključio je Tomislav Đonlić.

Kovačević: „Najvažnije je zdravlje. Puno je bitnije od znanja i provođenja propisanih programa.“

Medijima se obratio i Ivan Kovačević, voditelj Županijskog stručnog vijeća ravnatelja srednjih škola Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

– Mi ćemo svi napraviti sve za sigurnost učenika, naših djelatnika, a samim time i svih građana. Svojim sam profesorima naglasio da u ovim trenucima nije najvažnije proći svu propisanu proceduru gradiva u teoretskom i praktičnom dijelu, sada nam je najvažnije zdravlje učenika i naših građana – jasan je bio Kovačević koji je apelirao i zamolio građane, djelatnike i učenike za poštivanje svih propisanih mjera.

Baloević: „Nastava u ožujku i travnju bila je kaotična. Nadam se da do toga neće doći ove godine“

Predsjednik aktiva ravnatelja osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije Đuro Baloević kazao je kako u ovome trenutku nitko od nas nema velikog izbora te da se moramo držati svih uputa.

– Moramo se svi skupa držati epidemioloških uputa. Situacija iz ožujka i travnja bila je kaotična. Borit ćemo se da do toga ne dođe. Treba biti realan, nastavu koju smo tada provodili bila je sve samo nije bila prava i kvalitetna nastava. Zato nemamo izbora, moramo se pridržavati uputa i čuvati zdravlje – kazao je Baloević.

– Apeliram, postoje upute, svi ih se moramo držati, jer neće se bolest prilagođavati nama – zaključio je predsjednik aktiva ravnatelja osnovnih škola SDŽ.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime