Ove godine se obilježava 80. godišnjica smrti dr. Ante Trumbića, jednog od najistaknutijih Splićana 20. stoljeća koji je umro 18. studenog 1938. godine.

Ovaj pravnik i sin splitskih težaka snažno je obilježio politički život Splita, Dalmacije i Hrvatske u teškim vremenima nakon Prvog svjetskog rata. Kao hrvatski domoljub, splitski gradonačelnik i ministar vanjskih poslova u vrtlogu geopolitičkih promjena i teritorijalnih pretenzija u Europi, uspio obraniti temeljne hrvatske nacionalne interese.

Sin jednog malog grada pokazao se dorastao političkim igrama velikih sila poput Velike Britanije, Italije i SAD-a. Kao gradonačelnik imao je mudrosti razdvojiti ideološko-političko djelovanje od komunalnog djelovanja i upravljanja gradom. To su samo neke od ocjena Trumbićeva političke ostavštine koje su se danas mogle čuti na znanstvenom skupu u Muzeju grada Splita povodom 80. godina od smrti tog velikog državnika.

Na pročelju rodne kuće istaknutog splitskog i hrvatskog političara dr. Ante Trumbića danas je svečano otkrivena nova spomen-ploča rad akademskog kipara Kažimira Hraste.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime