Ove godine se obilježava 80. godišnjica smrti dr. Ante Trumbića, jednog od najistaknutijih Splićana 20. stoljeća. Ante Trumbić djelovao je više od pola stoljeća, te je obilježio politički život Splita, Dalmacije i Hrvatske u teškim i bremenitim vremenima. Njegova životna misija bila je očuvanje teritorijalnog integriteta i rješavanje hrvatskog pitanja. Imao je andu, prgavost, dišpet, ali i aristokratsku profinjenost. To su mu neki uzimali kao slabost i umišljenost, a on je zapravo uvijek bio svoj. Trumbićev sprovod 1938. godine ujedinio je čitavu Hrvatsku, a s preko 40.000 ljudi bio je najmasovniji posljednji ispraćaj kakvog je Split do tada vidio.

Glavni organizator programa obilježavanja 80. godišnjice smrti dr. Trumbića je Društvo prijatelja kulturne baštine Split, a suorganizatori su Muzej grada Splita, Sveučilišna knjižnica u Splitu, HAZU – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Književni krug Split. U zajedničkoj organizaciji pripremljen je višednevni program koji se sastoji od znanstvenog skupa (četvrtak, 15. studenog 2018. u Muzeju grada Splita u 9 sati), podizanja nove spomen-ploče na Trumbićevu rodnu kuću (četvrtak, 15. studenog 2018. na adresi Radunica 2 u 11.30 sati), mise-zadušnice i polaganja cvijeća na Trumbićev grob (nedjelja, 18. studenog 2018. u crkvi sv. Frane u 10 sati), te svečane akademije u Zagrebu (četvrtak, 22. studenog 2018. u Velikoj dvorani Matice hrvatske u 19 sati). Glavni pokrovitelj programa je Grad Split, a pri realizaciji programa financijski su potpomogli Općina Klis i Orbico d.o.o. Hrvatska.

Znanstveni skup u Muzeju grada Splita će biti podijeljen u dva dijela. Prvim dijelom simpozija, s početkom u 9 sati, moderirat će dr. sc. Aleksandar Jakir. Nakon pozdravnih govora ravnateljice Branke Brekalo u ime domaćina i suorganizatora Muzeja grada Splita, te ostalih predstavnika suorganizatora i glavnog pokrovitelja Grada Splita, izlaganja će imati akademik Davorin Rudolf: “Ante Trumbić – najčuveniji Splićanin u inozemstvu”, mr. sc. Tea Blagaić Januška: “Split u doba Ante Trumbića”, Mihaela Kovačić: “Trumbićev svijet knjiga”, dr. sc. Ivanka Kuić: “Pojava ‘Velebita’ u kontekstu Trumbićeve politike novog kursa”, Ivo Uglešić: “Refleksije Ante Trumbića na atentat i smrt Stjepana Radića” i dr. sc. Aleksandar Jakir: “Ante Trumbić i jugoslavenstvo”.

Drugim dijelom skupa, s početkom u 13 sati, moderirat će dr. sc. Mladenko Domazet, a referate će imati dr. sc. Stanko Piplović: “Sjećanja na Antu Trumbića”, dr. sc. Željko Radić: “Ante Trumbić, odvjetnik”, Hania Mladineo-Mika: “Iz korespondencije dr. Ante Trumbića i dr. Vicka Mihaljevića”, Marijan Čipčić: “Ante Trumbić i Josip Smodlaka – prijatelji i politički rivali”, dr. sc. Mladenko Domazet: “Ante Trumbić i Ante Biankini”, akademik Nenad Cambj: “Don Frane Bulić i Ante Trumbić” i Branka Despotušić: “Inicijative Splićana i Ante Trumbića na uređenju Bačvica”.

Nova spomen-ploča, koja je rad akademskog kipara Kažimira Hraste biti će postavljena na rodnoj kući Ante Trumbića na adresi Radunica 2 umjesto stare ploče koju je postavilo Društvo prijatelja kulturne baštine 1994. godine. Nova spomen-ploča izlivena u bronci sa Trumbićevim portretom biti će svečano otkrivena između dva dijela znanstvenog skupa, u četvrtak 15. studenog u 11.30 sati.

Misom zadušnicom i polaganjem cvijeća na grob Ante Trumbića u crkvi sv. Frane u nedjelju 18. studenog u 10 sati završit će splitski dio programa obilježavanja 80. godišnjice Trumbićeve smrti.

U četvrtak, 22. studenog 2018. s početkom u 19 sati održat će se svečana akademija u Zagrebu. U tom je gradu Trumbić studirao pravo te proveo zadnjih 15-ak godina svog života. Svečana akademija će se održati u Velikoj dvorani Matice hrvatske na adresi Matice hrvatske 2. Predavanja na akademiji će održati Ante Rendić-Miočević: Ante Trumbić na dalmatinskoj političkoj sceni do početka Prvog svjetskog rata, dr. sc. Marinko Vuković: Arhivska ostavština Ante Trumbića u Arhivu HAZU-a, te dr. sc. Zdravka Jelaska Marijan: Dugo zagrebačko razdoblje Trumbićeva života i djelovanja (1923. – 1938.). Programom će moderitati Marijan Čipčić, dok će učenici Glazbene škole Pavla Markovca oplemeniti svečanu akademiju svojim glazbenim izvedbama.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime