Na današnjoj sjednici splitskog Gradskog vijeća jedna od predloženih točaka bila je Prijedlog programa socijalne skrbi, zdravstvene zaštite i demografije Grada Splita za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu.

Četiri amandmana dala je stranka Pametno na ovu točku. Predstavila ih je Kristina Vidan.

– Pohvalne su najave programa “Moj zlatni Split” pa se nadam da ćete pronaći mehanizme koji će osigurati za pravednijim modelom raspodjele, kojom bi se ova sredstva dodjeljivala onima kojima su zaista potrebna, i to u većem iznosu, jer budimo realni pomoć od 100 do 200 kuna je pomoć koja je daleko više simbolična nego realna. A nažalost znamo da su u pravilu takve odluke do sad donošene s ciljem prikupljanja glasova u predizbornim periodima.

Stoga predlažemo povećanje naknade korisnicima osobne invalidnine sa 150, na 250 kuna jer se radi o društvenoj skupini koja mora uložiti daleko više truda i financijskog i fizičkog, da bi sudjelovanja u javnom i društvenom životu i ostvarila jednakost mogućnosti. Smatramo zato da se ovakva vrsta pomoći od strane Grada Splita mora primjereno povećati kako bi odavala ozbiljnost, a ne deklarativnost nastojanju da im se u tome pomogne. Božićnice kao jednokratni oblik pomoći ne utječu dugoročno na kvalitetu života osoba sa smanjenim mogućnostima te im nije ni mjesto u razdjelu odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu pa predlažemo njihovo smanjivanje.

Tijekom ove godine udomljeno je na području Grada Splita 28 djece za koje njihovi udomitelji ne mogu osigurati adekvatnu skrb dok su na radnom mjestu jer se udomljavanje dešava tijekom cijele godine, a upis u vrtiće je gotovo nemoguć izvan upisnih rokova zbog prenapučenosti kako gradskih, tako i privatnih i vjerskih vrtića. Dijete koje je prošlo traumu izdvajanja iz obitelji ili boravka u domu treba stručnu skrb i sigurno okruženje za oporavak, a nedostatak adekvatne skrbi dok su udomitelji na radnom mjestu tome sigurno ne doprinosi. Stoga smatramo da bi ovo bila značajna pomoć ljudima koji su se nesebično odlučili biti udomitelji, dok bi brendiranje Grada Splita mogla financirati iz svojih prihoda tvrtka Spalatum DMC koja je iz razloga brendiranja i osnovana.I kao zadnji amandman predlažemo povećano sufinanciranje sklonište za žrtve obiteljskog nasilja na području županije koje vodi Caritas, a sufinanciraju Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo za demografiju ,obitelj, mlade i socijalnu politiku ima tek 9 kreveta te da isto nije kapacitetom dovoljno da primi sve žrtve u potrebi za zaštitom od nasilja, smatramo da bi se povećanim sufinanciranjem Skloništa od 200.000 kuna mogli osigurati prostorni i kadrovski resursi koji bi omogućili trenutni prijem za sve žene i djecu žrtve nasilja – kazala je Vidan.

Svojevrsno iznenađenje sjednice bilo je prihvaćanje jednog amandmana stranke Pametno vezano uz udomljenja.

Pametno je unutar Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju predložilo povećanje jednokratne novčane pomoći udomiteljima u vidu licenciranih dadilja sa 75 na 425 tisuća kuna.

“Sredstva za ovu namjenu mogu se osigurati promjenama u razdjelu 001 URED GRADA i to ukidanjem programskog konta T100005 BRENDIRANJE GRADA SPLITA u iznosu od 350.000 kuna” – navodi se u pojašnjenju amandmana.

U svom obrazloženju amandmana, Pametno je navelo:

“Planirana sredstva povećanja od 350.000 kuna koristila bi se za sufinanciranje licenciranih dadilja koje bi skrbile za udomljenu djecu do njihovog upisa u redovne programe predškolskog odgoja” – stoji u obrazloženju amandmana.

Za ovaj amandman glasalo je 16 vijećnika, uključujući Tonća Blaževića (HSLS), Mirnu Kovačić (HNS) i Martina Pauk (Neovisni za Hrvatsku). 15 ih je bilo protiv.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime