Studeni je prosječno najkišovitiji mjesec u godini u Dalmaciji, a da će ove godine “opravdati” svoju titulu vidljivo je već po podacima za oborine koje su pale tijekom ponedjeljka. Najviše kiše do 21 sati, podaci su mreže automatskih meteo postaja Pljusak.com, palo je u Vodicama, čak 107 litara po kvadratnom metru.

Satelitska snimka naoblake u ponedjeljak navečer otkriva prostranu sredozemnu ciklonu (Vrijeme & radar / Eumetsat)

Tamo su pljuskovi stvorili bujične poplave koje su mjestimice poplavile ulice. Najkritičnije je kod autobusnog kolodvora, ulici Dulcin, Dočine, Prve primorske čete, ali su navečer oborine oslabile pa se i situacija normalizirala.

Nakon Vodica najviše kiše palo je u Bilicama, 85 litara, a slijede Hvar 82, Rogoznica 78, Split Spinut 70, Stari Grad 63, Muć 61, Kaštel Štafilić 60, Skradin 57, HE Zakučac 56, Sinj i Žaborić 55, Starigrad Paklenica 54, Kaštel Gomilica 52, Šibenik Krvavice i Žrnovnici 51, Solin Ninčevići 49 itd.

Količine oborina u Dalmaciji do 22 sata (Pljusak.com)

Kiša će nas povremeno pratiti sve do petka, a lokalno će biti i izraženijih pljuskova tako da je izvjesno da će do petka ponegdje pasti više od mjesečnog prosjeka za studeni.

Kako smo već javili, obilne oborine zamutile su oba izvora s kojega se opskrbljuje šire splitskoj području; Jadro i Žrnovnica.Osim kiše, dan je u Dalmaciji obilježilo jako do olujno jugo. Jugo je, primjerice, na DHMZ postaji Split Marjan povremeno dosezalo olujni prosjek od 40 čvorova s udarima do 108 km/h.

Vjetar ometa cestovni promet

HAK javlja ograničenja u prometu zbog snažnog vjetra.

Zbog vjetra:

samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice.,(obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom (DC3) kroz Gorski kotar;
na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene te na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, državna cesta DC1 i Paški most otvoreni su za sve skupine vozila.

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje. HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Problemi u prometu morem

Zbog vjetra:

U prekidu su:

katamaranske linije: Split-Vis, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Korčula-Hvar, Jelsa-Bol-Split, Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Rijeka;
brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ;
trajektne linije: Drvenik-Sućuraj, Sumartin-Makarska, Split-Vela Luka-Ubli, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Prapratno-Sobra.

Trajektna linija 606 Trogir – Seget – Drevenik Mali – Drvenik Veli – trajekt sa polaskom iz Trogira u 19,30 h neće pristati u Drveniku Malom.

Probijanje trajtkta iz Hvara u ponedjeljak navečer (Foto: Jakša Kuzmičić)

Olujni udari juga i višemetarski valovi u Kaštelima

Jugo je povećalo valovitost mora u cijeloj Dalmaciji. PMC Split za noćas ponegdje predviđa stanje mora 5, što znači da su mogući valovi do 4 metra.

U priloženoj fotogaleriji pogledajte impresivne prizore višemetarskih valova koje je fotograf Zvonimir Barišin snimio na rivi u Kaštel Starome.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0