OKRUGLI STOL DEMOKRATA Pravo žene na izbor ne smije se dovesti u pitanje

Mrsić pozvao sve stranke centra i ljevice da podrže predloženi zakon te naglasio da pobačaj nije kontracepcijsko sredstvo

Demokrati su danas organizirali okrugli stol u Hrvatskom saboru na temu predloženog zakona kojim se regulira medicinski prekid trudnoće. Okrugli stol moderirao je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić, a zakon su predstavljale potpredsjednica Demokrata, Bojana Hribljan i članica Središnjeg odbora Demokrata, Spomenka Avberšek.


Na Okruglom stolu su sudjelovali su: Sanja Cesar, (CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje), Sanja Sarnavka, Svjetlana Vukić (Platforma za reproduktivna prava), Nataša Škaričić, Sandra Ćakić Kuhar (IDS), Hrvoje Vrčić (Pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju KBC Zagreb) i Višnja Ljubičić, (Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova).

Od zastupnica i zastupnika sudjelovali su: Anka Mrak-Taritaš, Vesna Pusić, Sabina Glasovac, Milanka Opačić, Tulio Demetlika, Tomislav Žagar, Hrvoje Zekanović, Marta Luc-Polanc, Milanka Opačić, Nada Turina Đurić i Zdravko Ronko.

Obrazlažući prijedlog Demokrata, Bojana Hribljan istaknula je kako je stav Demokrata jasan: žena ima pravo donijeti odluku o prekidu trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske dobi, na besplatan prekid trudnoće u svim javnim bolničkim ustanovama i sama odlučivati bez zadiranja u privatnost i obveze dodatnog savjetovanja.

Spomenka Avberšek naglasila je:

– Sterilizacija i medicinski prekid trudnoće idu na teret HZZO-a i više se neće događati da imamo različite cijene u javnim bolnicama, što je nepravedno prema ženama.Anka Mrak-Taritaš najavila je da će Amsterdamska koalicija stati iza Prijedloga zakona Demokrata.

– Drago mi je da su Demokrati napisali zakon i pokazali za se zakon može jednostavno napisati i bez velikih povjerenstava. Zakon je dobar i kvalitetan, a mi trebamo inzistirati na dodatnoj edukaciji, jakom zdravstvenom odgoju jer tako možemo smanjiti broj pobačaja. Amsterdamska koalicija će stati iza ovog prijedloga zakona.Hrvoje Zekanović naglasio je kako treba poštovati pravo na život.

– Život počinje začećem i ovdje se radi o pravu na život i zato ne mogu poduprijeti ovaj Prijedlog jer se njime ozakonjuje ubojstvo.

Replicirajući Zekanoviću, Mrsić je naglasio kako diskusija u znanstvenim krugovima oko početka života jako dugo traje i da se nikad neće donijeti zajedničko stajalište oko početka života.

Doktor Hrvoje Vrkić, pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju KBC Zagreb istaknuo je kako pozdravlja da se zakonom reguliralo i pitanje sterilizacije.

– Ono zbog čega se nekad reklo, idemo dozvoliti prekid trudnoće do 10 tjedna od začeća, bio je razlog jer se sinapse stvaraju u embriju, i nakon 10 tjedana embrij može osjetiti bol. Što se tiče prijedloga Demokrata, vi niste ništa produžili po pitanju tjedana trudnoće u kojima se pobačaj može napraviti, već ste bolje definirali s 12 tjedana gestacijske dobi (nakon 12 tjedana gestacijske dobi stvaraju se sinapse), jer jako dobro znamo da određeni broj žena nema ciklus od 28 dana, nego više. Moji profesori su uvijek govorili, ako žena želi prekinuti trudnoću ona će to napraviti, ako želi roditi ona će roditi, bez obzira na zabrane, utjecaj i pritiske okoline.

Sanja Sarnavka istaknula je kako je jako loše što Vlada ne poštuje odluku Ustavnog suda.

– Jako je loše da Vlada ne poštuje Ustavni sud. Demokrati su napisali dobar Prijedlog zakona koji, ako se donese će stati na kraj da žene idu u susjedne države obaviti pobačaj, konkretno u Sloveniju jer je tamo jeftiniji i gdje su osigurani bolji uvjeti. Pozdravljam prijedlog da pobačaj i kontracepcija idu na račun HZZO-a.

Naštaša Škaričić istaknula je kako je Prijedlog zakona dobar, ali i da treba dodatno pojasniti članke oko priziva savjesti i kako je potrebno napraviti konkretnu analizu oko medicinski prekinute trudnoće od 1978. do danas.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić istaknula je:

– Nemamo primjedbi kad je u pitanju ravnopravnost spolova i podržavamo ovakav Prijedlog zakona koji štiti pravo žene na izbor i poštuje odluke Ustavnog suda. Zakon treba kozmetički dotjerati i uskladiti s novim pravnim terminologijama i doraditi priziv savjesti. Smatram da je ovaj zakon dobar predložak za raspravu i pozdravljam ga.

Sabina Glasovac istaknula je kako je SDP uputio u javnu raspravu i svoj Prijedlog zakona.

– Naš Prijedlog i Prijedlog Demokrata se u dosta toga preklapa i smatram da je Hrvatska nakon 1978. spremna za novo zakonsko rješenje. Pravo žene se ne smije dovesti u pitanje, a oba prijedloga su korak naprijed i to je dobro.

Zatvarajući okrugli stol Mrsić je još jednom pozvao sve stranke centra i ljevice da se okupe i podrže Prijedlog zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, koji su napisali Demokrati.

Naglasio je kako pobačaj nije kontracepcijsko sredstvo i da moramo više napora uložiti u programe edukacije i zdravstvenog odgoja.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime