Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 799 obrađenih testova danas je 109 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 49, Hvara 4, Imotskog 3, Kaštela 5, Makarske 7, Omiša 1, Sinja 6, Solina 8, Starog Grada 1, Trilja 1, Vrlike 1, Dicma 4, Dugopolja 1, Hrvaca 3, Podgore 1, Podstrane 2, Prološca 4, Pučišća 2, Runovića 1, Segeta 1, Šestanovca 1, Tučepi 1, Zmijavaca 1 i Ciste Provo 1 osoba.

U Splitu je samo posljednja 24 sata obavljeno 800 testiranja, a potražnja za testiranjima nadilazi trenutne mogućnosti u Splitu. Ne testiraju se samo Splićani, tu su i brojni turisti, ali i stanovnici drugih krajeva Splitsko-dalmatinske županije.

Rezervacije za testiranje obavljaju se telefonski ili preko e-maila, a zbog goleme potražnje ne prolazi sve bez bar malo čekanja. u Splitu se dnevno može obaviti do 1000 testiranja.

– Radimo u punom kapacitetu, a brojke su javno dostupne i jasno se vidi da je Split pri samom vrhu po broju testiranja u Hrvatskoj. Nabavili smo dodatne izolatore i aparaturu što nam je omogućilo povećanje broja dnevnih testiranja. Trenutno PCR testiranje obavlja samo Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, no znatno više testova obavlja Zavod Andrija Štampar. Iako smo u potrazi za uređajem za PCR testiranje, u Splitu ga možemo očekivati tek na proljeće. Tako da radimo na maksimumu vlastitih kapaciteta. Primjerice, naš aparat svako dva sata može primiti 96 uzoraka, a puno nam je značila nabavka automatskih izolatora čime smo ubrzali cijelu proceduru – kazala je za Dalmacija Danas ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ Željka Karin.

I danas se stvaraju ogromni redovi ispred zgrade “Higijenskog”. Situacija bi se mogla popraviti kada se ovaj tjedan testiranja počnu obavljati i na Križinama. Mnogi Splićani smatraju da bi uvođenje drive-in testiranja sve bitno ubrzalo. A do tada ćemo gledati scene kao i danas…Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime