Planinarsko društvo Perun, u suradnji s Općinom Podstrana i Turističkom zajednicom općine Podstrana, ove nedjelje su organizirali drugo izdanje avanturističke utrke Perun adventure race (PAR). Natjecatelji su 60 kilometara dugu trasu savladavati u četiri discipline.

PAR je timska pustolovna utrka u kojoj natjecatelji snagu i izdržljivost stavljaju na kušnju u četiri avanturističke discipline (treking, penjanje, kajaking i brdski biciklizam). Ove godine organizatori su za natjecatelje pripremili zahtjevnu, 60 kilometara dugu trasu, a pehar boga Peruna pripao je timu Danijel Krstulović Opara i Nenad Keč, odnosno ekipi Pinokio i Đepeto. Kroz cilj su ušli prvi s vremenom 7 sati i 7 minuta. Traku prerezali nisu, jer su tu čast željeli ostaviti drugima.

Drugi su kroz cilj prošli Eva Tušar i Ivo Čupić, odnosno ekipa Strah i Trepet. Oni su za vodećima zaostali 34 minute, dok su treće bile djevojke iz tima Tears for Beers, Paola Vrdoljak i Maja Bonačić s vremenom 8 sati i 8 minuta.

Za dodjelu Perunovog pehara i medalja pobrinuli su se sam Perun, njegova kćer Mirta, te Vila i neznani rimski vojnik koji su i u utrci bili važni protagonisti. Potez dana ide pobjednicima, Đepetu i Pinokiju koji su Perunov pehar ustupili djevojkama iz ekipe Tears for Beers. Kažu da je to zato što su oni pobijedili jer su navikli na krški teren kroz koji se većinu vremena trčalo. Kako bilo, pohvale Keču i Opari na prikazanom bon tonu.

Krstulović Opara iz pobjedničkog tima nije krio zadovoljstvo viđenim na utrci.– Ove godine je bilo posebno lijepo, vidi se ogroman trud. Organizacijski je bilo puno iznenađenje. Primjerice, na brdu nas je čekao bog Perun i njegova kćerka, bio je tu kralj Artur, Poljičani… U Gatima smo imali zanimljiv zadatak. Discipline su bile taman koliko je potrebno, staza je bila raznolika. Zvali su potop, a na kraju se dogodilo lito.

Drago mi je da je bilo natjecatelja iz svih krajeva Hrvatske. Mi trčimo trail svaki vikend, a sve je to proizašlo iz pustolovnih utrka koje su iz meni nepoznatog razloga zamrle. Stoga mi je posebno drago da se ovakve utrka organizira u našim lijepim krajevima. Sinjani rade nešto slično, a sada i ovdje u Podstrani. Ovo je gušt, ne radi se samo o tome da trčiš što brže nego su tu i avantura i zabava – kazao je Krstulović Opara za Dalmacija Danas.

Ivan Marin je idejni začetnik PAR-a. Vremenske prognoza dugo je prijetila, a na kraju se dogodila idealna nedjelja.

– Pratili smo prognozu cijeli tjedan. Izgledi su bili loši, pa smo radili plan B za kajake. No u četvrtak se prognoza počela popravljati i u petak smo već bili uvjereni da će biti lijep dan.

Na utrci je sudjelovalo 18 timova po dvoje ljudi, doslovno iz cijele Hrvatske. Bilo je natjecatelja iz Zagreba, Pule, Rijeke, cijele Dalmacije – kaže nam Marin.

Ivan Marin

Dodaje da je ideja PAR-a da se uz sport događa promocija društva i njegovih djelatnosti.

– Održavamo 20 kilometara staza, via ferata penjalište, a radi se o mitskom brdu Perun po kojem je društvo dobilo ime. Tako da uz sve prezentiramo kulturni i povijesnu baštinu ovog kraja. Nije tu samo praslavenska mitologija, naslonjeni smo na Poljičku kneževinu, na antiku, ilirske gomile, povijesnu priču o kralju Arturu, puno je rimskih vila na ovom području- dodaje.

Kaže da je na stazi dugoj 60 kilometara ima 25 kilometara koji se prelaze biciklom, trčanja je 20-ak kilometara i to po nemarkiranim stazama, a tu je i 18 kilometara kajaka u Cetini i moru.

Naglašava da događaj pomažu Općina i TZ Podstrane, te da bez HGSS-a događaj ne bi bilo moguće organizirati.

– Pomagalo nam je 15 njihovih članova. Danas su na Mosoru imali akciju spašavanja, i sve su uspjeli odraditi. Zahvaljujem partnerskoj agenciji Iris Adventures koja nam je posudila dobar dio opreme, i ostalim bratskim društvima kao što su Gojzerice i Mosor koji su nam posudila opremu – govori Marin.

Na kraju je rekao što mogu očekivati budući natjecatelji.

– Izazovno je, treba se dobro spremiti. Ako niste sigurni u sebe, bolje da se ne prijavljujete – zaključuje Marin.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime