Napustio nas je neumorni istraživač splitske prošlosti i dugogodišnji ravnatelja Muzeja grada Splita, prof. dr. sc. Duško Kečkemet.

Svojom pisanom ostavštinom od preko 70 znanstvenih knjiga, 170 znanstvenih radova i oko 1000 stručnih, popularnoznanstvenih, enciklopedijskih i sličnih napisa, oplemenio je znanja o povijesnoj i kulturnoj baštini Splita i Dalmacije iz razdoblja 19. i 20. stoljeća.

Najveći dio svog profesionalnog rada proveo je u Muzeju grada Splita (1949.–1979.) kao kustos i ravnatelj. Zaslužan je za prikupljanje brojne muzejske građe te za stvaranje bogatog arhiva iz ostavštine splitskih obitelji.

Uspio je prikupiti i formirati respektabilnu biblioteku muzeja, kao i njegovu fototeku. Zalagao se da prostori cijele Papalićeve palače pripadnu Muzeju. Bio je ravnatelj Galerije Meštrović (1980.-1984.) i redoviti profesor domaće povijesti umjetnosti 19. i 20. st. na Filozofskom fakultetu u Splitu (1984.-1993.). Kao javni intelektualac hrabro se isticao pri rješavanju brojnih kulturnih, društvenih i urbanističkih problema u Splitu.

“Za svoj rad tijekom života dobio je brojna domaća i međunarodna priznanja. Objavu svoje posljednje knjige ”Utvrde Splita”, koja se očekuje kroz nekoliko tjedana u sunakladi Muzeja grada Splita i Naklade Bošković, nažalost nije doživio. Odlaskom Duška Kečkemeta Split je izgubio jednog od svojih simbola. Obitelji poštovanog Duška Kečkemeta ovim putem izražavamo našu najdublju sućut” – poručili su iz Muzeja grada Splita.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime