Nekadašnji SDP-ov gradski vijećnik, a danas djelatnik splitske gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija, Gojko Čepo, osvrnuo se jučer na svome Facebooku na detaljni plan uređenja Dračevca.

Njegovu objavu u nastavku pročitajte u cijelosti:

“JEDNA OD RIJETKIH INSULA NEDEGRADIRANOG PROSTORA PREDSTAVLJA BUDUĆI JEDINSTVENI I CJELOVITI URBANISTIČKI POTEZ KOJI ĆE DEFINIRATI ODNOSNO REDEFINIRATI FASADU GRADA…”

Ovako su izrađivači DPU-a Dračevac opisali prostor za koji su radili detaljni plan uređenja.

Danas, 06.11.2018. je održan javni uvid u plan o kojem u javnosti nisam čuo ni riječi. Javna rasprava traje još dva dana i do 08.11.2018. se mogu poslati primjedbe. Zapanjujuća je nezainteresiranost za ovaj prostor, dok su stotine pisale promašene primjedbe na DPU dijela Splita 3. I to ne tako davno.

Na Dračevcu su planom predviđene građevine od 25 katova, koje bi sezale preko 130 metara u visinu. Visina vjenca bila bi 200 metara iznad razine mora. Za usporedbu, vrh Marjana – Telegrin, visok je 178 metara, a zvonik svetog Duje cca 60 metara.

Visina građevina na Dračevcu nije sporna, jer ako želimo zaraditi novac za komunalnu infrastrukturu onda i na drugim lokacijama moramo dopuštati visoke građevine.
Ono što je interesantno je da ovo prolazi ispod radara.

Zašto šuti DAS i ostali urbani akteri?
Traži li ovakav prostor “koji će redefinirati fasadu grada” urbanistički natječaj?

Ako se urbanistički natječaj radi za garažu na Mertojaku ili Ravnim njivama, kako to da ga nema kada se planira gradnja objekata koji će s visinom od 200 metara nad morem dominirati prostorom.
Prvo što će se vidjeti iz kojeg se god smijera približavali Splitu.

Najviši neboder u Splitu je bio visok 60 metara dok Westgate nije dosegao trenutnih 70. Na Dračevcu govorimo o visini tri Westgatea ili 20 metara iznad vrha Marjana.

Čudna su mjerila splitske arhitektonsko urbanističke struke. Za praktički parterno uređenje lukobrana se traži natječaj, a za “redefiniranje fasade grada” nije potreban.

Ovaj DPU će se vjerojatno naći na sljedećoj sjednici GV i bit će interesantno pratiti kako će predlagatelj koji se kleo u urbanističke natječaje objasniti ovo.

Barem neće morati ništa objašnjavati crkvi jer je prenamjenom iz gospodarske zone 30 000 kvadrata namjenjeno Katoličkom odgojno-obrazovnom centru.”Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime