Novi odron zemlje na Duilovu

Obilne kiše uzrokovale još jedan odron zemlje

– Prije točno mjesec dana sam pisao ovdje na facebooku, ali poslao i email nadležnim u Gradu da je potrebna hitna sanacija klizišta na Duilovu jer pitanje je dana kada će nakon novih kiša doći do novog odrona. Nažalost, bio sam u pravu – započeo je vijećnik Mosta Ante Bradarić-Šljujo.


Zbog obilnih kiša zadnjih dana, novi komad zemlje se odronio na plažicu iza Titanica na Duilovu. Uskoro će biti 8. godišnjica od datuma roka za sanaciju, a hoće li se postaviti novi znak ili riješiti problem, pita se vijećnik Mosta.

“Nakon učestalih kiša u posljednje vrijeme došlo je do novog odrona, ali nastavkom ovog kišnog razdoblja zasigurno će doći još do novih odrona. Očito su službe smatrale da je dovoljno postaviti znak opasnosti prolaska i da je problem riješen. Da li je rješenje za sve probleme u Gradu postavljanje znakova ili je rješenje sanacija problema?
Zamislimo da se uruši dio Rive i da postavimo znak opasnosti prolaska i tako osam godina iako znamo da se s vremenom taj dio Rive sve više urušava i da je opasnost sve veća.
Da li možemo sa sigurnosti reći da uslijed novog odrona nije došlo do ljudskih žrtava jer znamo da svakodnevno naši sugrađani i turisti šetaju tim dijelom do Stobreča?

Neprovođenje sanacije godinama se opravdava zbog vlasništva, ne može se razlučiti je li vlasnik grad Split, županija SD, država ili jedna beogradska tvrtka koje je zapisana u dokumentima prije Domovinskog rata. No činjenica je da niža dužobalna površina koju taj odron ugrožava spada u pomorsko dobro te da je za sanaciju nadležna Županija.
Još 2010. godine je viši inspektor Lučke kapetanije Ivica Čikotić nakon pregleda klizišta izdao nalog Županiji da zbog izvanredne situacije U SURADNJI S GRADOM sanira klizište , a rok za sanaciju je bio 30. travnja 2010. godine.

Sanacija još uvijek nije napravljena, a novi odroni se nastavljaju! Smatram da Grad Split treba izvršiti pritisak na inspektore Lučke kapetanije, te da je potrebno ponovno izvršiti pregled klizišta i napraviti procjenu situaciju odnosno utvrdili je li odron opasan i da li je potrebna sanacija. S obzirom na trenutačno stanje ne sumnjam da će inspektori Lučke uprave donijeti opet jedino logično rješenje- sanacija odrona ili vršiti pritisak na Županiju na temelju prethodnog naloga! Nadležne službe grada Splita su sljedeće na potezu jer tko će brinuti o sigurnosti naših sugrađana ako ne službe koje su plaćene za to”.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0