Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 814 obrađenih testova danas je 138 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 63, Hvara 1, Imotskog 10, Kaštela 3, Makarske 8, Omiša 3, Sinja 12, Solina 8, Trogira 3, Vrgorca 2, Dugog Rata 1, Jelse 1, Klisa 1, Marine 2, Otoka 3, Podbablja 4, Podgore 1, Podstrane 2, Prološca 4, Runovića 1, Šestanovca 1, Tučepi 1, Zagvozda 1 i Zmijavaca 2 osobe.

Županijski stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije ispred zgrade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ.

Prva se medijima obratila ravnateljica “Higijenskog” Željka Karin.

– Prosjek godina je oko 35. Danas imamo 5 novooboljelih zdravstvenih djelatnika, ukupno 25. Locirali smo nova žarišta vezana uz sportske klubove, teretane, ali i obiteljska okupljanja. Stožer SDŽ je predložio Nacionalnom stožeru mjere kako bi pokušali zaustaviti daljnji rast broja novooboljelih.

Konkretne mjere nabrojio je načelnik Županijskog stožera i dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić.

– Sukladno epidemiološkoj situaciji, donijeli smo određene prijedloge koje smo uputili Nacionalnom stožeru. Predlažemo sljedeće mjere za cijelu Županiju na rok od 14 dana, počevši večeras od ponoći. Mjere su sljedeće:

Nužne epidemiološke mjere su:

  • obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski u zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata dok se ne konzumira hrana, piće i napitci;
  • na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba;
  • na ostalim privatnim svečanostima i proslavama može biti prisutno najviše 20 osoba;
  • na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba, bez održavanja karmina, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom;
  • na svim društvenim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe i druga društvena okupljanja) obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski i održavanje fizičke distance od minimalno 2 metra;
  • organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su vršiti pojačani nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera;
  • obustavlja se rad teretana, fitness centara i drugih oblika organiziranje rekreacije;
  • sportska natjecanja mogu se održavati samo bez prisustva gledatelja;
  • zabranjuju se posjeti i izlasci iz domova za starije i drugih ustanova socijalne skrbi te se daje preporuka da se rad organizira u smjenama, kad god je to moguće.

– održavanje sportskih natjecanja bez prisustva gledatelja
– zabranjuju se izlasci štićenika iz staračkih domova i drugih objekta koji pružaju socijalne usluge

– organizacija smjenskog rada gdje god je to moguće
– zadužuju se gradski i općinski stožeri da pojačaju kontroliranje provođenja epidemioloških mjera

“Nakon današnjih brojki, nikako ne možemo biti zadovoljni dosadašnjim provođenjem mjera koje je Nacionalni stožer propisao i moramo se svi zajedno potruditi i poduzeti dodatne napore kako bi spriječili daljnje širenje zaraze”, kazao je Nino Vela.

“Zatražili smo neka se ne zatvaraju sve gospodarske grane, cijeli grad i županiju, nego tamo gdje su detektirani oboljeli. Složio bih se sa prijedlozima koje je kolega Brčić rekao, najveći dio toga je sukladan našim traženjima. Tražimo za sve ove događaje koji su predviđeni u zatvorenom, a nije moguće provođenje mjera da se otkažu, a oni događaji koji su u vanjskom se mogu održavati, ali uz određena ograničenja”, kazao je Vela.

Rekao je i da je u ovom ljetnom periodu grad Split otkazao sva javna događanja s masovnim okupljanjem kako bi se poštovale mjere.

Pojasnio je da su tražili snažniji nadzor nad provođenjem mjera, kao i da je to donijelo određene rezultate.

“Svi skupa pozvani smo na pridržavanje mjera, situacija je ozbiljna, ali nema mjesta panici, ako zajedno ustrajemo, cijela županija, ali i Hrvatska će biti sigurno mjesto za život”, kazao je Vela.

“Imamo zarazu u četiri fitnessa, ali ne možemo zatvoriti samo ta mjesta, nego sve, jer u fitness centre dolazi mlađa populacija koja je bila vani, družila se i sada je unijela virus u fitness centre. Pokušavamo spriječiti širenje u cijeloj županiji, isto tako imamo podatke o pojedinim manjim ugostiteljskim objektima, imamo pozitivne djelatnike tako da smo odmah proveli preventivne mjere i naravno da smo donijeli mjeru da troje ljudi u zatvorenom prostoru moraju imati masku”, kazala je Željka Karin.

“Mi preporučamo što treba, ali pojačat će se nadzori, ide se prvo na upozorenje i edukaciju, a onda će državni inspektorat odlučiti kako će se kažnjavati”, kazala je o sankcijama zbog nenošenja maski Karin.

“Mi radimo testiranje na Zavodu na dva punkta. Na jedan dolaze osobe koje sumnjaju na oboljenje, a na drugi turisti i ostali koji se žele testirati. Od ponedjeljka organiziramo još jedan punkt, a to će biti na Križinama gdje je prije bila Covid ambulanta, tamo će biti naši djelatnici”, kazala je na pitanje o uzimanju uzoraka Željka Karin.

 

 

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime