Stranica za podršku ženama koje su pobijedile malignu bolest ili se od nje liječe “Nismo same” je u sklopu svog “Lila tjedna – Tjedna ženskog zdravlja” osigurala čak 1.200 HPV besplanih testova, a testirati se, od 6. do 10. svibnja, mogu žene u čak pet gradova: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Sisku.

Ono što je još važnije, testiranje je besplatno, obavlja se u bolnici, bez uputnice, a ne morate se unaprijed ni naručiti. U OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku testiranju ćete moći pristupiti i u subotu, 11. svibnja.

Pripremili su i informativni tekst koji ženama objašnjava što je HPV, zašto se testirati te koje su najugroženije skupine. Podijelile su i video razgovora s doktorom Ivom Brozovićem s Odjela za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb koji možete pogledati u prilogu.

Zašto je toliko važno testirati se?

Infekcija humanim papiloma virusom najčešća je spolno prenosiva infekcija u svijetu. Prenosi se isključivo spolnim putem, a sam je prijenos infekcije lagan i dovoljan je samo kontakt s kožom i sluznicom. U spolno aktivnih žena pretpostavlja se da je postotak zaraženih oko 60 do 70 posto. Samo 10 posto njih pritom razvije trajnu infekciju HPV-om i upravo su iz te skupine i žene koje razviju preinvazivne i invazivne lezije vrata maternice.

Najveći prijenos infekcija HPV-om događa se između 18. i 30. godine života, a zato što su u toj dobi žene spolno najaktivnije. Većina HPV infekcija prođe spontano, no trajna infekcija HPV-om visokorizičnog tipa može odvesti do pretkanceroznog stanja ili karcinoma.

Kakva je veza između HPV-a i raka vrata maternice?

Gotovo svi slučajevi raka vrata maternice prouzrokovani su humanim papiloma virusom.

Uzorak iz cervikalnog kanala uzima se štapićem koji se dostavlja na analizu u mikrobiološki laboratorij.

Što je HPV test i kakvo je značenje rezultata?

HPV test se sastoji od analize obriska vrata maternice na molekularnoj razini, čime se utvrđuje prisutnost humanog papiloma virusa. Pozitivan rezultat HPV testa ne znači nužno da već imate rak ili da ćete ga dobiti! Navedeni rezultat pokazuje da imate infekciju HPV-om, a ovisno o tipu virusa, da ste moguće izloženi povećanom riziku od razvoja pretkanceroznog stanja i raka vrata maternice.

Za koju je dobnu skupinu žena preporučljivo napraviti HPV test?

HPV test preporučuje se za sve žene u dobi od 20 do 60 godina.

Kako se provodi HPV test?

Postupak uzimanja HPV testa sličan je onome kod Papa testa. Tijekom ginekološkog pregleda ginekolog postavlja spekulum (metalnu ili prozirnu plastičnu napravu) koji omogućava lakši pregled vagine i vrata maternice i to tako da se pomoću instrumenta razmaknu stijenke jedna od druge, pružajući bolji uvid i pristup. Uzorak iz cervikalnog kanala uzima se štapićem koji se dostavlja na analizu u mikrobiološki laboratorij.

Treba li se i kako pripremiti za HPV test?

Prije uzimanja uzoraka za HPV test se preporučuje:

suzdržavati od seksualnih odnosa 24 do 48 sati prije postupka, ne koristiti vaginalne lijekove ni kupke.

Gdje u Dalmaciji možete doći na testiranje?

KBC SPLIT – Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se u Klinici za ženske bolesti i porode, Spinčićeva 1, od 6. do 10. svibnja, svakoga dana od 11:30 do 14 sati. Za dodatne informacije možete se obratiti na broj 021/551-211, od 13 do 15 sati.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime