Povodom 3. prosinca –  Međunarodnog dana invalida Udruga osoba s invaliditetom Split, s „Inicijativom za pristupačan Split“ i „Inicijativom Poštujte naše stanice“ organizirala je konferenciju za medije s temom „Pristupačnost autobusnih stajališta u Gradu Splitu osobama s invaliditetom“ – u sklopu akcije „Poštujte naše stanice“.

Konferencija je započela na autobusnoj stanici kod ambulante na Mertojaku, odakle se s linijom broj 15 vozilo do Pazara. Tom vožnjom osobe s invaliditetom željele su pokazati s kojim se sve problemima susreću tijekom vožnje redovnim gradskim linijama.

Konferenciji su prisustvovali Glavni prometni redar Sergej Vujnović, voditelj inicijative “Poštujte naše stanice” Ivan Barišić, predsjednica UOSIS-a Senka Mrkonjić te osobe s invaliditetom.

Namjera ove akcije je da se neposredno uvidi problem na autobusnim stajalištima u Gradu Splitu zbog nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila nesavjesnih vozača, koji na taj način onemogućavaju vozačima autobusa da autobusom uđu na autobusno stajalište te nesmetano prime putnike, među kojima su i osobe s invaliditetom, koji koriste prilagođene autobuse za gradski prijevoz, na ravnopravnoj osnovi s drugim građanima.

Cilj im je da predstavnici nadležnih službi u Gradu Splitu, s gradonačelnikom kao prvim čovjekom Grada, iznađu efikasno rješenje kojim će se napokon stati na kraj zloupotrebi autobusnih stajališta od nesavjesnih vozača. Tako žele omogućiti nesmetano i sigurno korištenje gradskog autobusnog prijevoza svih putnika, a među njima posebno osoba s invaliditetom, koji prilagođeni autobus mogu koristiti jedino pod uvjetom da autobus stane kraj samog nogostupa, kako je i propisano.

-Nedavno sam vidio kod City centra gdje su stavljeni betonski blokovi koji sprječavaju nepropisno parkiranje gdje se naši autobusi okreću, nepropisno zaustavljanje. To sam fotografirao, a onda mi je došao čovjek dosta veći od mene i upitao “Šta ti slikaješ to?”. Pa sam se morao maknuti jer je bio veći od mene za pola metra i teži desetak kila. Mudro sam zaključio da se bolje povući. – ispričao je jedan od primjera bahatosti vozača voditelj inicijative “Poštujte naše stanice” Ivan Barišić.Otkrio je i da je 70 posto autobusa Prometa prilagođeno osobama s invaliditetom. Upitan je i koje su obaveze vozača kada vidi osobu s invaliditetom na stanici.

-To je jedna malo nedefinirana stvar u gradskom pravilniku. Odluka iz pravilnika kaže da bi osoba trebala imati pratnju. Nemoguće da svaka osoba s invaliditetom uvijek ima pratnju i ne samo da je nemoguće nego nije ni praktično. Osobe s invaliditetom se pokušavaju što više osamostaliti i zato je bolje za njih da idu sami. Vozač po tom pravilniku ne bi trebao ništa činiti. Jednostavno pričekati da osoba s invaliditetom ili njena pratnja sami otvore tu rampu i da se osoba uvede u autobus. Dosadašnja praksa vozača je da većinom izađu u susret i izađu vani i spuste rampu da osoba s invaliditetom uđe u autobus. Isti postupak naprave i na izlaznoj stanici samo obrnutim smjerom. – kazao je Barišić.

Novinare je zanimalo koji je prijedlog rješenja ovog problema.

– Tu se već radi o zakonu. Zakon je jasno definirao da je kazna za stajanje na stanici 300 kuna. Znači samo stajanje i jednu sekundu je 300 kuna, a imamo ljude koji ostave auto na stanici po pola sata i duže. Znači nikakvi dodatni zakoni tu ne trebaju, samo se treba provoditi postojeći. Mi zato apeliramo na prometnu policiju, Grad i prometno redarstvo da više kažnjavaju. Prometno redarstvo nažalost samo 5 posto svojih postupanja vrši na autobusnim stanicama. Mi godinama upozoravamo da nisu na razini zadatka i to treba kažnjavati puno više. – zaključio je Barišić.

Podršku akciji pružio je i Glavni prometni redar Sergej Vujnović.

-Naravno da smo se odazvali ovoj akciji i da ćemo uvijek pružiti podršku ovakvim akcijama. Apeliramo na svijest građana i vozača da ne koriste za parkiranje mjesta koja su rezervirana za osobe s invaliditetom. Također, apeliramo da se ne zaustavljaju na autobusnim stanicama jer na tim mjestima naši sugrađani s invaliditetom imaju onda otežan pristup autobusima. – kazao je Vujnović.

Prometno redarstvo je prije nekoliko dana provodilo akcije kažnjavanja na autobusnim stanici u suradnji s policijom.

-Ciljane akcije nisu potrebne u prometnom redarstvu jer mi svakodnevno imamo u prioritetima autobusne stanice, parking mjesta koja su namijenjena osobama s invaliditetom, pješačke prijelaze, pješačke zone, škole, vrtiće, bolnice, i još mnoge lokacije. Mi svakodnevno to radimo i naše brojke s obzirom na broj djelatnika s kojima raspolažemo su impozantne. Tako da do 15.11. ove godine imamo preko 2 500 postupanja na mjestima rezerviranim za invalide i preko 2 700 postupanja na autobusnim postajama. Do kraja godine će ta brojka biti veća. – zaključio je Vujnović.

O svojim problemima prilikom vožnje s autobusom kazao nam je i Nenad Radačić, stopostotni invalid.

-Kad ne može stati blizu trotoaru je veliki problem za nas. To se događa često zbog parkiranih automobila, a najkritičnije točke su Pazar, Općina i bolnica. – kazao je Nenad.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0