NEKI DRUGI FILM Šesti festival umjetničkog filma i video umjetnosti u Bolu

Sve projekcije započinju u 22 sata i održavaju se u Ljetnom kinu Bol, uz slobodan ulaz

Šestu godinu za redom, u okviru manifestacije Bolsko lito, u Bolu se održava festival umjetničkog filma i video umjetnosti, ranijih godina poznat kao “Lovely days”, a ove godine preimenovan u “Neki drugi film (Films like no others)”.


Projekcije se održavaju od 15. do 18. srpnja u Ljetnom kinu Bol, na otvorenom, pod zvijezdama, što daje specifičnu atmosferu ovom festivalu. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Festival umjetničkog filma nastao je na inicijativu međunarodno priznate hrvatske umjetnice bolskih korijena Renate Poljak koja je svoje iskustvo umjetničkog rada pretočila u ovaj projekt i u suradnji s Centrom za kulturu Općine Bol pokrenula ovaj jedinstveni festival koji donosi drugačije filmove suvremene tematike.

Drugačije filmove biraju domaći i inozemni kustosi i kustosice, slijedom svoje izvrsnosti i dugogodišnjeg bavljenja suvremenom umjetnošću.

Svake će se večeri prikazivati video programi, prezentirati umjetnice i umjetnici, te razgovarati s publikom u atmosferi otvorenoj za dijalog.

Ovaj mali festival svake godine privlači sve veću pažnju, posebno internacionalnih gostiju koji prepoznaju kvalitetu i raznovrsnost programa.


Festival umjetničkog filma i video umjetnosti u posljednjih je pet godina postavio Bol kao punkt za suvremenu umjetnosti za vrijeme ljetnih mjeseci u Hrvatskoj.

Bolska publika je u prethodnih pet godina održavanja festival vidjela više od 120 video radova ili kratkih filmova koji su potaknuli žive diskusije i pobudili zanimanje publike za drugačije filmove, izvan main stream ponude.Kustoske koncepcije do sada su obuhvatile različite teme, često politički i socijalno angažirane ili povijesno utemeljene na počecima video umjetnosti. Prikazani programi obuhvaćali su suvremene video umjetnike/ice povezane istom mišlju ili temom, a prikazane su i vrijedne retrospektive filmova.

Prve večeri, u subotu 15. srpnja, na programu su filmovi u izboru kustosice Kathrin Bucher-Trantow, zaokruženi tematskim naslovom „O pripadanju, traženju i spoticanju“. Prikazat će se smiješni dokumentarac Ljubljana Ronde, te dva nagrađivana filma Teboho Edkinsa od kojih je Gangster Backstage dobio prvu nagradu na festivalu u Oberhausenu 2014. godine. U tom filmu autor traži od pravih gangstera da glume svoj svakodnevni život na sceni. Nastali vizualni materijal ispresijecan je njihovim dirljivim i intimnim pričama.

Druge večeri festivala, u nedjelju 16. srpnja, u izboru kustosice Róne Kopeczky, prikazat će se video radovi Jasmine Cibic realizirani u tri poglavlja pod zajedničkim nazivom „Spielraum“ iz 2015. godine. Radovi postavljaju pitanje mogućnosti instrumentalizacije vizualnog jezika, retorike i arhitekture u izgradnji države kao spektakla kroz noviju povijest te istražuju kako umjetnost i arhitektura mogu služiti kao soft power strategije svakog političkog poretka. Tri filma Jasmine Cibic prvi put će biti prikazani kao cjelina u sklopu ovog festivala.

Treće večeri, u ponedjeljak 17. srpnja, u izboru domaćeg kustosa Branka Franchescia prikazat će se video radovi s izložbe Arhitektura u suvremenoj umjetnosti u splitskoj Galeriji umjetnina koja istražuje i pokazuje kako je arhitektura kao nositelj značenja i motiv naracije postala jedna od najvažnijih referenci suvremene umjetničke produkcije i postala instrument i polazište institucionalne kritike, te pokazatelj granica modernističke utopije ili simbol entropije. Riječ je o filmovima: „Frank and His Little Carp“ Andrea Fraser , „Cromlech“ autora Juliãoa Sarmentoa, te „Peak“ Jee Young Sim .

Posljednje, četvrte večeri festivala, u utorak 18. srpnja, prikazat će se filmovi u izboru kustosa Gülsen Bal i Waltera Seidla, zaokruženi u program „Iz mjesta tame“. Riječ je o filmovima „Los Encargados“ čiji su autori Jorge Galindo i Santiago Sierra, potom „Move Your Hands“ Kamen Stoyanov, „Espiral“ autorice Ise Rosenberger kao i film „Partenza“ inicijatorice festivala, umjetnice Renate Poljak. Program „Iz srca tame“ bio je prikazan u MuseumsQuartier u Beču početkom 2017. u nešto širem izdanju.

Sve projekcije započinju u 22 sata i održavaju se u Ljetnom kinu Bol, uz slobodan ulaz.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0