Na istoku Splita voda na slavinama smeđa, nitko građane nije obavijesti smije li se piti ili ne

Službeni rezultati analize vode tek se čekaju


Obilne oborine posljednjih desetak dana, a osobito posljednja 24 sata uzrokovala su naglo dizanje vodostaja svih dalmatinskih rijeka. Posljedično, gotovo u cijeloj Dalmaciji danas je povećana zamućenost vode u vodovodnim sustavima.


VIK je jutros objavio da je zamućen izvor rijeke Jadro koja pitkom vodom opskrbljuje šire splitskog područje. Rezultati ispitivanja vode u pojedini dijelovima vodoopskrbnog sustava koji se snabdijeva pitkom vodom s izvorišta Jadro pokazuju da je parametar zamućenja povišen u odnosu na propisane vrijednosti.

VEZANI SADRŽAJ:

Iz VIK-a su istaknuli da je voda s izvora Jadra kemijski i mikrobiološki ispravna za piće, no za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe, prema preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, savjetuju se preventivne mjere prokuhavanja.Tijekom srijede javilo nam se puno čitatelja s istoka Splita koji koriste vodu s izvora rijeke Žrnovnice. Zbog neriješenog pravnog statusa ovog vodovoda, VIK nema direktnu ingerenciju na njim, već sustavom upravlja Mjesni odbor Žrnovnica.

Kako se može vidjeti na fotografijama koje stižu iz Žrnovnice, Korešnice, ali i dijela Strožanca, voda je smećkaste boje što znači da je prilično zamućena.Neslužbeno doznajemo da VIK jutros, zbog sigurnosti građana, uzorkovao vodu iz žrnovačkog vodova te da je parametar mutnoća također povišen. Voda je kemijski ispravna, a rezultati mikrobiološkog ispitivanja znat će se sutra. Kako nismo doznali službeno doznate smije li se takva voda piti, ostaje samo da zaključimo da se nikome ništa ne bi trebalo dogoditi ako pije vodu iz ovog vodovoda, ali da se također preporučuje prokuhavanje za djecu, starije i imuno insuficijentne osobe.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime