MORE NEZADOVOLJAVAJUĆE KAKVOĆE Higijenski zavod u moru kaštelanskih plaža utvrdio prisutnost Escherichije coli, o svemu obaviješten Državni inspektorat

"Oni koji su nadležni za utvrđivanje uzroka koji su doveli do toga su definitivno inspekcijske službe. Naravno, jučer smo odmah obavijestili Državni inspektorat" - kazali su nam u Higijenskom zavodu

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije objavio je najnovije podatke o kakvoći mora. Na pet mjernih točaka more je nezadovoljavajuće kakvoće i sve su na području Kaštela!


Konkretno, radi se o plažama Gojača u Kaštel Sućurcu, Đardin u Kaštel Starome, Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, Baletna škola u Kaštel Kambelovcu i Kamp u Kaštel Gomilici.

Kako je navedeno na stranicama IZOR-a, mjerenje je obavljeno u ponedjeljak, 29. srpnja. U izvješću stoji da na dan mjerenja nije bilo vjetra ni oborina, ali dan prije u Kaštelima je pala vrlo obilna kiša.

Za komentar situacije upitali smo dr. sc. Tatjanu Puljak iz Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije.


– U šestom ciklusu ispitivanja mora na području Kaštela, koje je obavljeno, 29. srpnja, uzorkovano je more. Mikrobiološkom analizom tih uzoraka utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti pokazatelja, koje su propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje. Prekoračene su granične vrijednosti za mirkobiološki pokazatelj Escherichia coli na pet kaštelanskih lokacija.

Privremeni rezultati analize koji se odnose na navedeni parametar su unešeni u bazu podataka i dostupni su javnosti putem aplikacije za unos, obradu i valorizaciju podataka za izvješćivanje i informiranje javnosti. Dakle, podaci su dostupni javnosti u realnom vremenu.Kompletna mikrobiološka analiza je završena i rezultati su objavljeni i dostupni. Potvrđeno su preliminarni rezultati.

Sukladno propisanom, jutros smo pristupili dodatnom uzorkovanju na navedenim lokacijama. Taj uzorak je već u obradi u laboratoriju. Svi podaci će po završenim analizama biti unešeni i dostupni javnosti. Do prestanka onečišćenja, uzorkovanja i analize će se obavljati svakodnevno.

Upitali smo Puljak je li uobičajena situacija da u isto vrijeme na tolikom broju plaža na relativno malom području kakvoća mora bude nezadovoljavajuća.

– Događalo se u prošlosti. Povremeno se događaju ovakve situacije kao ova posljednja. U dostupnoj bazi podataka, osim pojedinačnih ocjena, svaki korisnik može vidjeti godišnju i konačnu ocjenu. Dakle, za svaku lokaciju dostupni su podaci 10 godina unazad.

Nema sumnje da je pojedinačna ocjena za kupača najvažnija jer ukazuje na trenutno stanje u tekućoj sezoni kupanja. Kada želite otići na neku plažu, sigurno ćete gledati kakve su ocjene zadnjih ispitivanja.

Naš je osnovni cilj je zaštita zdravlja kupača i sve naše aktivnosti usmjerene su prema tome cilju. Zbog toga dajemo prioritet pravovremenom izvješćivanju javnosti.

Zanimalo nas je mora li nakon ovakvih posljednjih rezultata na navedenim plažama biti postavljen znak zabrane kupanja?

– U ovom trenutku ne! Ovo tek znači da je u nekom trenutku došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti. To može biti slučajno, razlog ne utvrđujemo mi. Zabrana kupanja bi se postavila kada bi se ispunili uvjeti Uredbe, a do prestanka onečišćenja će se svakodnevno obavljati uzorkovanje mora i analiza uzetih uzoraka.

Prvi korak je svakodnevno praćenje stanja na ovim lokacijama.

Inspekcijske službe su nadležne za utvrđivanje uzroka koji su doveli do izmjerenih prekoračenja graničnih vrijednosti. Naravno, jučer smo o svim detaljima obavijestili Državni inspektorat.

Grad Kaštela: Neodgovorni pojedinci

Snimke izlijevanja fekalnih voda u more posljednjih dana objavilo je nekoliko medija. Podatak o nezadovoljavajućoj kvaliteti mora na pet kaštelanskih plaža može i ne mora biti povezan sa spomenutim snimkama, no danas su situaciju komentirali u Gradu Kaštela.

Grad navodi da je gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović putem medija  u nekoliko navrata poslao apel građanima da prijave svaku sumnju na ilegalne ispuste u more jer se situacija može popraviti jedino u suradnji s građanima i naplatom visokih kazni nesavjesnim pojedincima.

Gradske vlasti vjeruju da kakvoća mora neće biti upitna kad se realizira projekt aglomeracije, odnosno postave kolektori. Grad Kaštela je u kontinuiranom kontaktu s nadležnima iz Vodovoda i kanalizacije kako bi se ubrzao postupak izgradnje.

“Prema informacijama iz ViK-a, upravo su odobrena europska sredstva za projekt aglomeracije, odnosno izgradnju kanalizacijske mreže na području Kaštela tako da će tijekom kolovoza biti raspisan natječaj za izvođenje radova, što znači da bi u idućih nekoliko godina trebala biti izgrađena cjelokupna kanalizacijska mreža, nakon čega kakvoća mora više neće dolaziti u pitanje”, poručili su iz Grada Kaštela.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime