Hrvatska je u ponedjeljak ušla u treću fazu popuštanja epidemioloških mjera - škole za dio učenika otvaraju vrata, a nakon gotovo dva mjeseca pauze počinju raditi trgovački centri, kafići i restorani, no uz stroge preporuke kojima se detaljno uređuje način njihova rada.
Relaksiranje mjera ne odnosi se, međutim, na otok Brač gdje je vraćen stroži režim nakon što je postao novo žarište epidemije.
Za šankom nema zadržavanja, propisna udaljenost stolova
S radom mogu početi i ugostiteljski objekti, a mogu raditi i oni s terasama i bez njih, od 6 do 23 sata, pri čemu će im stolovi morati biti udaljeni 1,5 metara te se moraju pridržavati mjera zaštite posjetitelja i zaposlenika i najviših higijenskih standarda.
Preporučuje se i ograničavanje broja posjetitelja, čiji će se ulazak posebno regulirati.
Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, a moguće je i posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.
Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, dok se posudice za začine donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane.
Rano jutros počelo je otvaranje i splitskih ugostiteljskih objekata. U popularnom "Žbircu" do 8 sati još nije bilo gužve, no iza 8 stolovi su se počeli ubrzano popunjavati. U Splitu je jutros oblačno s jakim jugom, što je vjerojatno mnoge demotiviralo od izlaska iz kuće.