Proteklog tjedna se na Dračevcu odvijala prava drama, i to ono što se kaže – životna, barem za jednog ozlijeđenog galeba i skupinu mladih Splićana.

Cijela se priča moglo bi se reći, odigrala sasvim slučajno, a zaista su se brojne slučajnosti posložile da ovaj galeb, ako sve prođe kako treba, ponovno poleti.

U jednoj od razrušenih zgrada vojarne u koje rijetko tko zalazi, početkom tjedna sklonio se galeb slomljenog krila. Sudbina je htjela da baš tog ponedjeljka prošetamo hodnicima ovih zgrada ne bismo li napravili kakvu zanimljivu fotogaleriju. Čim smo ga vidjeli, a znajući da ptica koja ne leti nema nikakvih šansi za preživljavanje, krenuli smo tražiti način da mu pomognemo.

Nažalost, na području Splita, pa ni Dalmacije, ne postoji nitko specijaliziran za liječenje divljih ptica, pa smo se obratili zagrebačkoj veterinarki dr. vet. med. Ingeborg Bata iz Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP.

– Nikad nisam odbila liječiti niti jednu životinju kojoj je potrebna pomoć – spremno je rekla čim smo je nazvali. Pristala je pregledati i po potrebi operirati našeg malog junaka, a preostalo je tek organizirati mu sklonište i prijevoz do Zagreba. Tu su uskočile ljubiteljice ptica i volonterke iz Splita. U roku od nekoliko sati prijevoz je bio dogovoren za kraj radnog tjedna. No, što do tada? Ruševne zgrade vojarne i nisu baš najpoželjnije sklonište za ozlijeđenu životinju, ali nije bilo druge, pa je galeb uz hranu i vodu ostavljen gdje je i pronađen.

Sutradan – šok, galeba nema. Pretražili smo zgradu i okoliš, ali nismo ga pronašli.

Mladi nesebično ponudili pomoć – galeba čuvali i hranili do odlaska na liječenje

Možda je baš sudbina htjela da se u tom trenutku parkiralištem Vojarne provezu tri mladića na biciklima. Na spomen galeba, odmah su nas odveli do svojih prijateljica, Marije i Karle. Shvativši da nesretnoj ptici nema spasa ukoliko ne dobije veterinarsku pomoć, organizirali su se i krenuli u potragu. I zaista, dvadesetak minuta poslije i dvjestotinjak metara dalje, ponovno je pronađen.

Maria i Karla su se obavezale držati ga na oku. Nekoliko puta dnevno provjeravale su gdje se nalazi i osigurale da ima dovoljno hrane i vode. Zahvaljujući njima u četvrtak su ga volonteri bez problema pronašli i otpremili za Zagreb.

Doktorica Bata je operirala slomljeno krilo, a kako se radilo o jednom prijelomu i to relativno ‘friškom’, postoji dobra šansa da će ponovno poletjeti.

Ako vidite ozlijeđenu životinju, nemojte okrenuti glavu

Nažalost, prizori ozlijeđenih ptica nisu rijetkost na našim ulicama, ali dok bi brojni građani što zbog straha što zbog neznanja otišli ‘za svojim poslom’, mladi su još jednom pokazali da odrasli od njih itekako imaju što naučiti. Ovaj galeb za njih nije bio tek galeb, već jedno malo biće kojem je potrebna pomoć. I upravo zahvaljujući njihovom velikom srcu i požrtvovnosti dobio je drugu šansu za život. A vrlo lako je mogao završiti tragično.

Ne bi ni trebalo napominjati, ali ako naiđete na ozlijeđenu životinju, pomozite joj, nemojte samo okrenuti glavu. Ukoliko se radi o divljoj životinji, pogotovo ako spada pod zaštićene vrste, obavijestite Ministarstvo za zaštitu okoliša ili se javite Centru za zbrinjavanje divljih životinja preko stranice Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime