Kao što smo i najavile, večeras, (petak, 15. svibnja) s početkom u 18 sati u crkvi sv. Josipa na Mertojaku služila se sveta misa za žrtve Bleiburga i Križnog puta.

Misu je predvodio don Vjenceslav Kujundžić, župnik tamošnje župe, čija je propovijed izmamila suze mnogih vjernika, koji su nazočili misi.

– Bleiburg, grada olova, zajedničko je ime za stotine tisuća izdanih, predanih, poniženih, razmijenjenih, na najrigorozniji način mučenih i pobijenih muškaraca, žene i djece, svih uzrasta i životnih sudbina, svjetonazora i narodnosti, a najviše Hrvata.

Povijesna je istina da je u Bleiburgu počeo strašni, konačni čin odmazde.

Tih tužnih svibanjskih dana Josip Broz Tito je rekao: “u komunističkoj će državi naš neprijatelj svjetslost dana gledati samo toliko dugo, koliko traje put do najbliže jame”. Tito je to kazao u svibnju 1945. godine.

Jednim, “na njihovu sreću”, nije trajao dugo, drugima mjesecima…

Tr najveća zla prošlog stoljeća – nacizam, fašizam i komunizam – vodili su se najvećom mržnjom prema Bogu, vjeri i čovjeku. Rezultat je bio: 1800 do sada otkrivenih grobišta u bivšoj Jugoslaviji: 900 u Hrvatskoj, 600 u Sloveniji, 200 u Srbiji, 100 u Bosni i Hercegovini. Kočevski Rog, Tezno, Hugina jama, Maceljska Gora, Jazovka… Koliko su grobišta uništena , preorana, pretvorena u gradilišta ili smetlišta, poput Teharja kod Celja.

Ne zaboravimo; hrvatska je država plod tisućljetne čežnje, ljubavi do mučeništva i nadasve molitava hrvatskog naroda za samostalnom i slobodnom domovinom. Ona je djelo hrvatskih branitelja, junaka i pobjednika koji se danas bezočno ponižavaju – kazao je don Vjenceslav Kujundžić.

Kako je danas bolno čuti izjavu kako “partizani 1945. godine nisu dovoljno poubijali i da bi nam bilo puno bolje da jesu, jer je to smeće devedesetih samo isplivalo i uništilo sve što je valjalo u onoj državi”.

Mi ovdje okupljeni žalimo sve žrtve, sve ljude koje je đavolskom mržnjom i lažima trebalo ukloniti, bez razlike na vjeru i naciju – istaknuo je među ostalim don Vjenceslav.

Propovijed je zaključio riječima:

– Sjetimo se svih naših branitelja i mučenika, živih i pokojnih, te zajedno s njima, riječima biskupa Ivasa, ispjevanim od Marka Perkovića Thompsona molimo:

Maranata, dođi Gospodine u zemlju Hrvata.

Maranata, dođi Gospodine brzo i ostani zauvijek. Amen – zaključio je propovijed don Vjenceslav Kujundžić.

Kažimo da su misi u župnoj crkvi sv. Josipa nazočili brojni vjernici s Mertojaka, ali i politički dužnosnici iz Splita i Županije, predstavnici braniteljskih udruga.

Tako se moglo vidjeti Petra Škorića, Dražena Nikolića, Martina Pauka, ali i sadašnjeg i bivšeg predsjednika Hvidre Splita Mladana Šiška i Marija Tomasovića, te predsjednika Škverskog bataljuna Gorana Kosora. Koji nam je po izlasku iz crkve kazao:

– Hvala don Vjenceslavu na ovakvoj misi i ovakvoj propovijedi. Jer, zaista jednom zauvijek treba kazati: Hrvati nisu zločinački narod, nego narod koji svojom krvlju izgradio  hrvatsku državu, u kojoj ima prostora za sve koji je poštuju – kazao je Kosor.

 

 2 KOMENTARI

  1. KAKO MOGU BITI STEPINČEVSKO-KATOLIČKI RAZBOJNICI ,ILI DRAKULE I VAMPIRI ,KOJI UČINIŠE ONE,ONAKVE I ONOLIKE ZLOČINE NAD NARODOM, ONIM KJI NIJE BIO KATOLIČKE ILI KRVOLOČNO-KATOLIČKE PASMINE,POSLUŠAN ,ODAN ,SPREMAN NA SVE VRSTE ZLOČINA, KAKO BI OČUVAO KATOLIČKO OBILJEŽJE. PA JE NAJVEĆA SRAMOTA DAJ E DANAS ,NA SJEDNICI VLADE ,ONAJ NJEN DRIPAC ,PREDSJEDNIK,DUHOVNO I UMNO OSRAMOTIO SVE HRAVTSKE GRAĐANE KOJI NISU BILI STEPINČEVSKI SLJEDBENICI I NISU PODRŽAVALI TE KRVOLOČNO-KOLJAČKE ZLOČINE ,PA IM JE DANAS JAVNO ,I SLUŽBENO ,U IME CIJELOG HRVATSKOG NARODA,JER JE ON PREDSJEDNIK TAKOZVANE STEPINČEVSKE ,REINKARNIRANE DRŽAVE,OGLASIO SE I NAZVAO TU STEPINČEVSKU HORDU KLJAČA,ŽRTVAMA TE IM ODAO POČAST .SRAM GA B ILO.!!

  2. Dobr4o rečenoi ali zašto ne kažete gpospodine u glavu da su svi ovi koji se opozivaju na SXrepinca maslo manje zločinci od istog, svaki onaj koji blagosivlje sablje, kame, metke i sve oružije ne mogu biti u raju, koljači su samo koljači

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime