Ministar Marić: “Najviše je plaća rasla onima s najnižim primanjima. Lockdown? Novac nije problem.”

Na pitanje mogu li 1. 1. očekivati obećane povišice kazao je samo da je to predmet razgovora


Porezna reforma u ovom petom valu znači oko dvije milijarde kuna manje u državnoj blagajni, a više u džepovima građana i gospodarstvenika. Tko će te milijarde zaraditi i odakle novac neka su od pitanja koja je Nova TV postavila ministru financija Zdravku Mariću.


Na pitanje odakle novac za ovu reformu, ministar odgovara da je to već isplanirano u proračunu.

– Proračun će u Hrvatskom saboru biti na raspravi za dva tjedna i onda će se vidjeti da su te brojke već sastavni dio proračuna – kaže Marić.

Marić kaže da ovo nije Superhik reforma, kako je naziva oporba, te dodaje kako je već bilo takvih epiteta od strane oporbe.

– Od 2016. do danas najviše je plaća rasla onima s najnižim plaćama – tvrdi ministar te dodaje da je jedna porezna reforma, a više je krugova.

– S današnjim krugom preko 10 milijardi kuna je rasterećenja – dodao je.Zašto se operazivi dio ne podigne na 5000 kuna, Marić odgovara:

– Kad smo dizali s 2600 na 4000, u tom trenutku s 900.000 na 1,9 milijuna smo digli broj oni koji ne plaćaju porez na dohodak. Dodaje kako sada ne smatraju da je to pravedno.

– Još nismo došli sa konretnim prijedlogom, mi ćemo to učiniti, ne bježimo od toga – rekao je na pitanje hoće li zdravstveni radnici koji nadljudske napore u korona krizi odbiti povišicu. Na pitanje mogu li 1. 1. očekivati obećane povišice kazao je samo da je to predmet razgovora, kao i božićnice zaposlenima u državnom i javnom sektoru. Ako bude božićnica iznos će biti 1500 kuna.

– Danas je bila rasprava o rebalansu, ja ih volim jer se čuju razne kritike – dodao je.

Dio duga veledrogerijama je riješen, a ministar kaže da nije isključeno otplatiti kompletni dug, no ni tada problem nije riješen jer nove obveze rastu, a Marićeva namjera je da se “u najmanju ruku vratimo u zakonom propisane rokove plaćanja, znači 60 dana”.

Marić kaže da je moguće i uvođenje lockdowna, ako bude takva situacija i tvrdi da novac nije problem, te dodaje da s financijskim mjerama nisu prestali već su sada usmjerene prema sektorima koji su više pogođeni koronom.

Marić kaže da bi, ako do toga dođe, morali pronaći i 150 milijuna kuna za testiranje cijele nacije na koronaviru.

– Ako bi to značilo očuvanje zdravlja, ljudskih života, gospodarstva i radnih mjesta

– Vidjet ćemo – odgovara na pitanje hoće li ugostitelji dočekati snižavanje PDV-a te dodaje da su puno razgovarali.

Što se tiče parafiskalnih nameta kaže da se u nekoliko navrata dogodilo smanjivanje, ali tu još ima prostora.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime