Meteorološka stranica stala u obranu dalmatinskih vatrogasaca: “Evo zašto u Istri ima manje požara!”

"Moramo stati u obranu naših dalmatinskih vatrogasaca. Ne, nisu oni ništa lošiji od istarskih. Niti su istarski lošiji od dalmatinskih"

Poznata meteorološka stranica MeteoAdriatic, koja besplatno nudi najdetaljnije meteorološke karte u Hrvatskoj, na svojoj Facebook stranici osvrnula se na članak u kojem se piše od požarnoj sezoni u Istri i zaključuje da je znatno manji broj požara u Istri u odnosu na Dalmaciju direktna posljedica (znatno) naprednije vatrogasnog sustava u Dalmaciji.


U MeteoAdriaticu zaključuju da tvrdnje iznesene u spomenutom članku ne stoje. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

U medijima je osvanuo članak pod naslovima “Zašto u Istri nema velikih šumskih požara”.

Međutim u tekstu je izrečena poprilična količina samohvale istarskog vatrogasnog sustava i to je naglašeno kao razlog da tamo nema velikih šumskih požara, iz čega se da zaključiti kako su vatrogasne ustanove u Dalmaciji zapravo jedna velika šaka jadnika koji nemaju blage veze o svome poslu – s obzirom na broj požara koji su poharali Dalmaciju.

Hvalite me usta moja kad tuđa neće?!

Pa, moramo stati u obranu naših dalmatinskih vatrogasaca. Ne, nisu oni ništa lošiji od istarskih. Niti su istarski lošiji od dalmatinskih.


Stvarni razlog zašto u Istri nema velikih šumskih požara leži u dvije činjenice (koje su usko povezane međusobno). Prva je klima koja je neusporedivo drugačija u Istri u odnosu na Dalmaciju. Dovoljno se prisjetiti koliko puta je ovo ljeto Istra dobila kišu i nevrijeme, dok u Dalmaciji nije bilo ni kapi kiše. Na priloženoj slici je vidljiva dugogodišnja klimatska analiza DHMZ-a koja govori o potencijalu razvoja šumskih požara s obzirom na klimatske uvjete koji vladaju nad našim područjem. Izvor:
http://213.191.137.190/SEMINA…/Makarska2012/VuceticKlima.pdf

Drugi s time povezan razlog – iako mnogo manje bitan od prvonavedenog – je drugačija vegetacija koja prevladava u Istri u odnosu na Dalmaciju.[fb_pe url=”https://www.facebook.com/meteoadriatic/photos/a.338998876122427.79976.155905891098394/1606950375993931/?type=3&theater” bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0