Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je jučer gradonačelnika Grada Splita Andru Krstulovića Oparu u Banskim dvorima.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar državne imovine Mario Banožić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a na sastanku su sudjelovali i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Na sastanku se razgovaralo o Masterplanu urbane regeneracije Splita kroz uređenje istočne obale Gradske luke te Kopilice, područja važnih za promet cijele splitske aglomeracije.

Na to je reagirao Davor Matijević, tajnik splitsko SDP-a, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Jučer je u Zagrebu došlo do tvrde kohabitacije između našeg gradonačelnika i našeg premijera. U jeku unutarstranačkih izbora odlučio je Krstulović Opara dati, u maniri pravog HDZ-ovca, svoj doprinos, te je skoknuo do Zagreba kako bi prezentirao Plenkoviću splitski Masterplan revitalizacije Istočne obale i Kopilice.

Iskrene čestitke premijeru, koji je očito jedan od rijetkih privilegiranih koji je imao čast i mogućnost dobiti na uvid cijeli Masterplan s obzirom na to da isti nije javno objavljen već je javno prikazana samo kratka prezentacija nazvana „prijedlog opcija“.A sam Masterplan je jedna Masterobmana koja ima za cilj samo baciti nam prašinu u oči i pokušati nas obmanuti kako ova gradska vlast stvarno nešto strateški i radi. Da je tome tako svjedoči i činjenica da Masterplan nije javno prezentiran u cjelini niti ga je dobilo na uvid Gradsko vijeće. A da bi ga Gradsko vijeće usvojilo potrebno je da se prvo o njemu i javno raspravlja što u ovom slučaju nije moguće, jer navodno ne mogu naći nekog dovoljno hrabrog i “ludog“ da pristane biti izvjestitelj. Dakle, gradonačelnik je u Zagrebu mahao „praznim papirom“, za što je dobio i punu podršku samog premijera. Čestitamo!

Očito su po Krstuloviću Opari građani Splita zreli samo za raspravu “na pece i bokune”, za razliku od premijera i gradonačelnikovog stranačkog kolege Plenkovića. Umjesto da Masterplan predstavi građanima, Krstulović Opara se upustio u unutarstranačku utakmicu.

Iako je Plenković dao punu podršku Masterplanu i svim projektima ove gradske vlasti to nužno ne znači apsolutno ništa, ali može isto tako značiti i novu seriju “ludilo” ulaganja u metroe, rotore pitare i neuspjele privremene kolodvore. Nadam se da je podrška lažna kao i Andrin Masterplan.

Već smo vidjeli da umjesto pravog ulaza i izlaza za Gradsku luku i konačnog odčepljenja tog prometnog uskog grla gradska vlast nudi nekakvo polovično rješenje, kako bi se sačuvali građevinski kvadrati namijenjeni privatnim investitorima na Istočnoj obali. Kad je već Krstulović Opara išao kod Plenkovića mogao je objasniti zbog čega Grad Split koči izgradnju lučkih kapaciteta na Stinicama kako bi se kamioni konačno prebacili iz centra Splita, a za što je još SDP-ova Vlada osigurala sredstva iz EU fondova. Da nije možda i tu razlog podilaženje “investitorima”!?

Da premijer ima više vremena i da nije spriječen unutarstranačkim preživljavanjem mogao bi nam makar još jednom doći u Split glumeći Djeda Božićnjaka, noseći imaginarne poklone vrijedne 2,2 milijarde kuna kao što je to napravio prije dvije godine. Dvije godine su prošle od čuvene sjednice Vlade u Splitu, a Dračevac još nije gradski, nema ni Tehnološkog parka, ali ostalo nam je lijepo sjećanje na jedan unutarstranački igrokaz.

Umjesto toga što je lagao premijera o projektima i vizijama bilo bi bolje, a i poštenije, da je Krstulović Opara rekao Plenkoviću: „Jema puno lipi stvari ma ne smin kazat“. Na žalost, Andro Krstulović Opara samo je još jednom iskoristio Split kao sredstvo za potkusurivanje unutar HDZ-a i kao perje kojim će Andrej Plenković i ostatak HDZ-ove “vertikale” mahati na unutarstranačkim izborima.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime