Marijana Puljak: “Svima njima koji bi zabranili pobačaj, čak i silovanim ženama, treba pokazati srednji prst”

"Prošla su vremena kada su nas palili na lomačama, ako smo se samo usudile misliti drukčije od vas"

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, na svom službenom Facebook profilu, baš poput mnogih hrvatskih političarki, reagirala je na nedavnu izjavu Miroslava Škore.


– Žene u Hrvatskoj imaju pravo na izbor samo u teoriji, ali nažalost ne i u praksi

Zahuktalo se u javnom prostoru tko bi sve i kako upravljao ženskim tijelom. Zanimljivo, mahom su to muškarci, koji ovom temom manipuliraju i igraju na najniže strasti birača i skupljaju jeftine bodove. Svima njima koji bi zabranili pobačaj, čak i silovanim ženama, treba pokazati srednji prst.

Osim što je u 21. stoljeću žalosno što uopće pričamo o ženinom pravu na izbor, situacija je puno problematičnija od izjava pojedinaca koji bi drugima branili sve što njima osobno odgovara ili nosi glasove. Zakon koji regulira pravo na pobačaj datira čak iz 1978. godine i dozvoljava pravo ženi na izbor. Međutim, zakon je jedno, a praksa je nešto sasvim drugo. Problem se skriva u tzv. prizivu savjesti. Praksa nam pokazuje da postoje bolnice koje dozvoljavaju da svi liječnici imaju pravo na priziv savjesti što čini taj postupak praktično nedostupnim ženama. Rezultat toga je da, primjerice, žene iz Hrvatske odlaze na zahvat u susjednu Sloveniju. Cijena je ista, a osude nema, čemu su sve više izložene žene u Hrvatskoj. To je nedopustivo. Bolnice moraju osigurati dostupnost postupka svim ženama, ako ne sa svojim zaposlenicima onda s vanjskima.

Izjava kandidata Škore, koji bi silovanim ženama nametao čak odlučivanje u obitelji je napad na temeljno pravo žene da odluči sama. Nije obitelj doživjela silovanje i obitelj može odlučiti da ostavi ženu na cjedilu. Partner silovane žene može odlučiti da neće sudjelovati u trudnoći i odgoju djeteta. Sve te posljedice, na koncu, padaju na ženu, a ona je jedina koja ih ne može izbjeći.

Prema tome, gospodo, maknite se od temeljnih ljudskih i ženskih prava, prošla su vremena kada su nas palili na lomačama, ako smo se samo usudile misliti drukčije od vas – napisala je.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
01 KOMENTAR

  1. Jeli Vam se ikada dogodilo da u razmisljanju postavite sebi hipotetsko pitanje: ” Koliko bi svijet ovaj nas nesavrseni, bio siromasniji da me je majka odlucila abortirati?”

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime