Misnim slavljima diljem Hrvatske u crkvama u četvrtak je obilježena svetkovina Svih svetih, spomen na svete mučenike. Na Dušni dan, u petak, građani će se prisjetiti svojih pokojnika polažući cvijeće i paleći svijeće na njihovim grobovima. Procjenjuje se da će splitsko groblje Lovrinac ova dva dana posjetiti preko 100 tisuća ljudi. Tijekom četvrtka nisu zabilježene veće prometne gužve na prilazima groblju.

„Draga braćo i sestre, u svijetlu naše vjere i u duhu kulture nadahnute Radosnom viješću života, svake godine uz svetkovinu Svih svetih i uz Dušni dan spominjemo se dragih nam pokojnika u zajedničkoj radosti nebesnika svih naroda, jezika, kultura i vremena, koji su iz ove zemaljske doline suza snagom Kristove ljubavi prešli iz smrti u život i tako ušli u puninu života uskrsne radosti“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje na svetkovinu Svih svetih u četvrtak, 1. studenog 2018., na splitskom groblju Lovrinac.

U koncelebraciji su bili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, generalni vikar mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar mons. Nedjeljko Ante Ančić, dekani katedralnog i konkatedralnog dekanata don Tomislav Ćubelić i don Radojko Vidović te dvadesetak svećenika.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je kazao kako zapaljenom svijećom, cvijećem i molitvama našim pokojnicima očitujemo dužno poštovanje i iskrenu zahvalnost preporučujući ih milosrđu i ljubavi Oca Nebeskoga. „Stojeći uz grob svojih milih sjećamo se tužnih rastanaka, boli u srcu i praznine u domu. Ali uza sve te neprežaljene i bolne uspomene prošlosti, današnja svetkovina Svih svetih daje nam nadu i naše poglede usmjeruje budućnosti.

Smrt nema zadnju riječ, a grob nije zadnja čovjekova postaja niti obzorje s kojeg promatra sebe i svijet. Život pobjeđuje i nadilazi granice ovozemaljskog postojanja. Budućnost je čovjeka u nebu, u zajedništvu s Ocem kod kojeg ima mnoštvo stanova i u čijem srcu ima mjesta za ljude sve“. Istaknuo je kako prije i iznad svega u životima tolikih pokojnih braće i sestara u vjeri slavimo Oca Nebeskoga, kojeg sada oni – nebesnici neprestano časte i slave.

Svi sve njemu dugujemo. I rođenje i život i spasenje. Zato je svetkovina Svih sveti proslava Boga stvoritelja, Boga darovatelja života i Boga spasitelja. Proslava je to milosrdnog Oca koji nas u Sinu posini, oživi i učini svojim sinovima i kćerima – svojom obitelji.

Govoreći o današnjem spominjanju dragih nam pokojnika pozivao je da se dublje i iskrenije posvetimo onima s kojima svakodnevno još uvijek živimo na ovoj zemlji. „Susretnimo se sa živima. Nemojmo čekati smrt kako bismo izrekli zahvalnost i zatražili oprost; pružimo drugom ruku prije nego što njegova postane hladna. Nebesko zajedništvo svetih stvarnost je koju smo dužni ostvarivati sada i ovdje. Uređeni i osvijetljeni grobovi traže od nas da svoj pogled usmjerimo prema živima u vlastitoj okolini. Doista, proslava Svih svetih, živih u nebu, put je ostvarivanja kraljevstva Božjega opisanog u evanđeoskim blaženstvima i ostvarenog u osobi Isusa Krista“.

Naglasio je da dok u radosti slavlja svetih izražavamo svoju zahvalnost Bogu Ocu i odajemo pijetet našim pokojnima, Evanđeoska blaženstva „upućuju nas na zemaljski suživot s onima u našoj sredini, na naše svakodnevne odnose. Potiču nas da dajemo važnost osobama pred stvarima, smislu i vrednotama pred sredstvima i materijalnim dobrima. Hrabre nas da budemo solidarni, a ne zarobljeni i navezani na imanje. Kao djecu Oca nebeskoga, a međusobno braća i sestre, Blaženstva nas pozivaju da budemo ljudi kulture života i praštanja, mira i pomirenja, poštivanja i uvažavanja. Jer kao djeca Božja i braća i sestre nismo tu da degradiramo svoj i život bližnjih, nego da čineći dobro proslavimo Boga u tijelu svoga vremenitog života“, zaključio je nadbiskup Barišić.

Nakon misnoga slavlja brojni vjernici, redovnice, bogoslovi, zbor pod vodstvom fra Stipice Grgata i svećenici, išli su za križem u procesiji do središnjega križa „obgrljena“ svijećama gdje je nadbiskup izmolio blagoslovnu molitvu za sve vjerne mrtve.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime