Danas je u tvrtki Promet potpisan Ugovor o nabavi 10 novih zglobnih autobusa marke MERCEDES u sklopu projekta „Nabava autobusa za Promet d.o.o. Split iz ITU mehanizama“.

Gradonačelnik se u ime suvlasnika pohvalio dobrim vijestima.

– S ovim ugovorom smo došli u novo vlasništvo 10 zglobnih autobusa koje ćemo dobiti tijekom sljedeće godine. Podsjećam, sredinom ove godine potpisali smo ugovore za preostalih osam autobusa marke Iveco iz ovog paketa pa bi iduću godinu trebali zaokružiti priču s 52 nova autobusa. Kada tome naznačimo i vrlo izvjesnu mogućnost novih 40-ak autobusa, među kojima će se naći i četiri električna, čime se otvara nova epoha u javnom prijevozu, onda možemo govoriti kako je napravljen jedan važni iskorak, kako nas tako i svih suvlasnika, ali i nove uprave Prometa u suradnji s državnim tijelima. Tako bi iduće godine u ovo vrijeme trebali imati kompletno izmijenjenu flotu Prometovih autobusa, njih stotinjak što je jedan od velikih iskoraka – rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Vrijednost ove nabavke je trideset milijuna kuna bespovratnih sredstava, kada tome pridodamo PDV podižemo se na više od 43 milijuna, grad će subvencionirati 15% jer ostatak novca dolazi iz Europskih fondova. Grad Split izdvojit će za ove autobuse 4,2 milijuna kuna, ostatak novca nalazi se već u proračunima suvlasnika.

Starost voznog parka spustit će se na 4 i pol godine

Starost voznog parka bio je problem početkom godine, a nabavom još 40 autobusa, čija kupnja bi se trebala realizirati u idućoj godini, starost voznog parka Prometa spustit će se na 4 i pol godine, rekao je direktor gradskoga prijevoznika, Miroslav Delić.– Početkom godine istaknuo sam problem prosječne starosti voznog parka koji nam je tada bio 13 i pol godina. Nakon nabave prva 34 autobusa, prosječna starost se spustila na 9 i pol godina, a s ovih dodatnih 18 dolazimo na 7 i pol godina. Kada početkom 2021. godine riješimo i ovih dodatnih 40-ak autobusa prosječna starost Prometovog voznog parka trebala bi biti 4 i pol godine te ćemo biti ispod prosjeka zemalja s kojima smo se prije uspoređivali – ističe Delić.

Napomenuo je da smo od 9 gradova koji su sudjelovali u prvom krugu nabavke autobusa kada su u Split stigla 34 autobusa Prometa (20 zglobnih i 14 solo gradskih niskopodnih autobusa vrijednih 73,9 milijuna kuna) bila jedina tvrtka koja je prošla bez korekcije ugovora odnosno penala koji iznose od 5 do 20% za svaki grad, odnosno komunalno poduzeće, a kada čujete da se radi o projektu koji ima vrijednost od 93 milijuna kuna onda znamo koliko bi nas to koštalo da smo imali nepravilnosti.

– Kada samo na početku godine utvrdili gubitke odnosno kolika je nelikvidnost tvrtke i kada smo spominjali probleme sa starosti voznog parka, ticketingom, sa nerestrukturiranjem tvrtke, nepostojanjem sistematizacije u posljednjih 30 godina i puno drugih problema, sada vam kao predsjednik uprave mogu reći da ćemo u proljeće 2021. godine, sve te probleme riješiti. Promet će biti tvrtka na ponos gradu Splitu i sa našom tehnikom i sa našim djelatnicima i sa našim funkcioniranjem. Ovo sve ne bi bilo moguće bez ljudi koje vidite oko mene, prvenstveno Grada Splita – kazao je Delić te se još jednom zahvalio i svima koji su podržali odluke promjene klime javnog gradskog prijevoza koji jednostavno nema alternativno rješenje kao jedna strateška grana ako nema mobilnosti u gradu.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime