KONCESIJA ZA BENE Krstinić: Sjaši Kurta da uzjaši Murta; Renić: “Tko prihvati ovaj prijedlog radi protiv interesa Split, županije i domovine”

"Žao mi je da se koncesije opet spominju u lošem kontekstu nakon svega što smo doživjeli lani"

Na red je došla 17. točka dnevnog reda “Prijedlog odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenje k.o. Split, predio uvala Bene, Grad Split”.


Detalje pročitajte ovdje:

koncesija-bene

Prijedlog je obrazložio Stipe Čogelja koji je rekao da su koncesionaru postavljeni dodatni uvjeti:

Ministarstvo je moralo dati prethodnu suglasnost prije odluke Skupštine. Unutra su zadani rigorozni uvjeti koji uključuju saniranje postojeće crne jame te atestiranje sprava dječjeg igrališta. Drugi uvjet je da na predmetnom području ne postoji nikakvo rješenje građevinske inspekcije. Treći uvjet je pokrivanje svih dugovanja iz predmetne koncesije za prethodne razdoblje. Nikada se do sada nije dogodilo da nova tvrtka preuzima obvezu preuzimanja dugovanja prethodnog koncesionara. SDŽ sada ima dva dužnika: Uvalu Bene i dobiva novog dužnika koja se obvezala platiti 10 mjesečnih rata. Prilikom sklapanja ugovora u koncesiji mora se platiti prva rata.

Ovo je bio jedini način da se situacija riješi zakonito i da se uspiju naplatiti dosadašnja dugovanja. – zaključio je Čogelja.

Miro Bulj (MOST):


– Nova tvrtka je sljednik stare, ista je adresa. Tvrtka se više ne zove Uvala Bene, već Nacional. Posao je povezan s HGS-om, strankom koja upravlja SDŽ, i predsjednikom Skupštine, gospodinom Sapunarom. To je eklatantni primjer sukob interesa. Na primjeru Zlatnog rata od kandidature je odustao Zlatko Ževrnja, a sada imamo očit primjer sukob interesa. Ovdje se radi o pomorskom dobru, arheološkom nalazištu, dijelu Parka šume Marjan. Žao mi je da tu nema gospodina Sapunara. Molim da povučete ovu točku jer ćemo inače izaći sa Skupštine. Koncesije su rak rana hrvatskog društva, a ovo je samo nastavak.

Ante Čikotić (MOST):
Uredba kaže da ne možemo izdavati koncesije bez UPU-a, a njega za plažu Bene nema. Prioritet nam mora biti čuvanje Marjana. Građevinska inspekcija nakon više od godinu dana nije izdala svoje rješenje, nije ocijenila usklađenost sa zakonom. Imamo tamo sprave koje nisu dovedene u funkciju. Županija kao regionalna vlast ne bi smjela davati koncesije na 15 godina za sitne sadržaje već bi to trebala prepustiti JLS na kraće razdoblje. Zašto ulazimo u prostor Grada Splita i za 15 godina dajemo koncesije. Županija se ne bi trebala baviti skuterima, suncobranima i ležaljkama. Gdje je granica odobrenja koje daje Grad za to ili županija? Napominjem da terenski tereni nemaju nijednu dozvolu, a izdaju se računi za njihovo korištenje. Pozivamo Carinsku upravo da izda svoje Rješenje i da najvećom mogućom naknadom zaštiti korištenje pomorskog dobra. Žao mi je da Grad Split nije preuzeo inicijativu i uzeo odgovornost za ovo područje. Na razini svih koncesija moramo imati jasan hodogram aktivnosti i ulaganja, tako da ga možemo pratiti i penalizirati ako se ne poštuje.Damir Krstinić (SDP):
– Ova je koncesija cijena obnašanja vlasti. G. Sapunar je ostavio vrući krumpir kolegama i otišao sa sjednice. Žao mi je da se koncesije opet spominju u lošem kontekstu nakon svega što smo doživjeli lani.

Upitno je li ova koncesija zakonski ispravna. Ono što je bitno je pitanje smatramo li da je ovo legalno. U narodu se kaže “Sjaši Kurta da uzjaši Murta”. Je li vam bar malo neugodno zbog ove situacije?

Ante Renić (Pametno):
– Župane, kolika je cijena kolacije? Za sada je milijun kuna, a možda je i veća. Dugovanje je milijun kuna, koncesionar nije plaćao obveze četiri godine, a tome nitko nije htio stati na kraj. Kako je moguće da nikome nije sumnjivo da su se na natječaj javile tri tvrtke, a sve tri su povezane s HGS-om. Kako je moguće da nije sukob interesa rodbinska povezanost sina predsjednika Skupštine s novom tvrtkom. Isti Ugovor s kojim maše g. Čogelja i kojega smo dobili na uvid minutu prije točke, što je strašno prekasno, ne može biti poslovna tajna nešto što se tiče duga prema Županiji i duga prema svima nama. Ako znamo koliko ta firma plaća, kako je poslovna tajna Ugovor o preuzimanju duga. To što Županija potpisala taj ugovor još je dokaz o ucjeni – platit ću samo ako mi date novu koncesiju. Dakle mi tom Nacionalu, neaktivnoj firmi bez prometa i zaposlenih, vjerujem da će platiti sva dugovanja, sve tekuće obveze, ulaganja… Uvala Bene nije to mogla pratiti, a sada će to nova tvrtka sve moći? Na kraju, bonitet nije temelj bodovanja, ali je poslovne logike.

Pozivam župana da povuče ovu točku dnevnog reda i predlažemo dvije opcije koje mogu biti spas. Jedna je da prepustite Gradu Splitu da on odlučuje o Benama. To ne garantira da će biti puno bolje, ali smatramo da onaj koji upravlja cijelom PŠ Marjan da bi trebao upravljati i tim dijelom. Ili raspišite novi natječaj na kojeg se može javiti bilo tko, a ne samo onaj za koga je rezerviran. Ako tako ne napravite mi nećemo sudjelovati u glasovanju. Poručujem vijećnicima koji će možda dignuti ruke za ovaj prijedlog da ne radite u interesu svoga grada, županije i domovine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0