Koliko je Split nesigurniji od ostatka Hrvatske? Stručnjak za sigurnost usporedio službene brojke ubojstava

Evo što kazuju brojke

Foto: Zvonimir Barišin

Tonči Prodan usporedio je službene brojke ubojstava u Splitu i drugim gradovima.


Jedan ubijeni, dvojica ranjenih i troje uhićenih. To su posljedice sinoćnjeg obračuna pripadnika krim miljea u Kaštel Kambelovcu zbog kojeg je policija blokirala tamošnje ceste.

Pucnjavi je prethodila svađa i tučnjava sukobljenih strana, a ubijenom, koji je u prošlosti jedan takav napad već preživio, ovaj put nije pomogla ni pancirka.

Uživo iz Splita javila se RTL-ova reporterka koja je u razgovoru sa stručnjakom za sigurnost Tončijem Prodanom saznala koliko je Split nesigurniji od ostatka Hrvatske.

– Brojevi to ne pokazuju. Split nije ništa nesigurniji od drugih dijelova Hrvatske. Ukoliko Split uspoređujemo s drugim gradovima onda napominjem da su pretprošle godine u Splitu bila dva ubojstva, a u Zagrebu četiri. Prošle godine, u Splitu su bila četiri ubojstva, u Zagrebačkoj županiji šest, a u Osječko-baranjskoj četiri ubojstva. Dakle, brojevi ne govore da je Split nešto lošiji od drugih gradova u tom smislu, odnosno od nekih je čak i bolji – pojasnio je Prodan.

Policija je sinoć brzo reagirala i privela troje osumnjičenih, a Prodan je komentirao i mogućnost prevencije raznih obračuna.


– Policija je postupila apsolutno profesionalno. Međutim, postoji onaj “ali”. Postoji cijeli niz operativnih postupaka koje policija može primjenjivati prema takvim osobama koje u svakom slučaju predstavljaju potencijalnu opasnost za sredinu. Ne bih sad komentirao neke sudske odluke, ali i one su indikativ. Jedna od tih osoba, koja je recidivist koji je osuđen za teško kazneno djelo brani se sa slobode i on je potencijalna opasnost. U tom smislu mislim da se mogu poduzeti određene preventivno taktičke mjere kojima se može podignuti razina sigurnosti – izjavio je Prodan.

Dao je i primjer nekih mogućih mjera.– Ono kako stranci kažu, to su neke naučene lekcije. Teško je komentirati, čovjek bi trebao poznavati sve detalje nekog slučaja. U svakom slučaju, osim klasičnih mjera postoji cijeli niz operativno taktičkih radnji, primjerice pregled automobila, pregled osoba, legitimiranje, racije i tako dalje. Takvim grupacijama i pojednicima ne date puno mira da se mogu opustiti i raditi ovakve stvari – zaključio je Prodan za RTL.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime