IZGLASAN ZAKON O KONCESIJAMA “Koristit ćemo sva pravna sredstva za osporavanje ovog zakona”

Većinom glasova, danas je izglasan Zakon o koncesijama

Sa 77 glasova za Hrvatski sabor prihvatio je Zakon o koncesijama. Saborska većina prethodno je odbacila sve oporbene amandmane. Tako je zakon izglasan tankom većinom i to nakon što je nenajavljeno bio uvršten u današnji dnevni red.


Oporba je napustila sjednicu za vrijeme glasovanja. Tomislav Saucha glasovao je za.

Zlatko Hasanbegović, Željko Glasnović, Ivan Lovrinović i Bruna Esih glasovali su protiv, ali su ujedno i “spasili” donošenje zakona jer su omogućili postojanje kvoruma.

Prisjetimo se, o zakonu se trebalo glasovati ranije ovog lipnja, ali je inicijativa Pokret otoka organizirala masovne prosvjede diljem obale i otoka, a potom i na Markovom trgu, nakon čega je glasovanje o zakonu bilo odgođeno.

Pokret otoka i oporba naglašavaju da se radi o štetnom zakonu jer nije u dovoljnoj mjeri zaštitio javni interes, te da se ovakvim zakonom pogoduje pojedincima i krupnom kapitalu.

– Ovo je prevara birača. Kako će oni koji su izglasali ovakav Zakon sutra moći pogledati svojim sumještanima u oči – rekao je nakon glasovanja MOST-ov Miro Bulj.


– Vi se danas ovdje borite protiv naroda, istog naroda koji vas jedoveo u sabornicu, koji je bio prisiljen doći ovdje na Markov trg da bi se njihov glas čuo, koji je podigao sve naše otoke i obalu na noge, istog naroda koji je do ovog trenutka vjerovao u ovu državu. Zbog nasilnog guranja ovog zakona i sporazuma o CETA-i, gdje nema prepreke da ide u drugo čitanje…zbog čega ne možemo poslušati glas svog naroda? – kazala je Ivana Ninčević Lesandrić.

Predstavnici Vlade naglašavaju da je Zakon dobar i da ne dovodi u pitanje značaja javnog dobra. Kažu da se ovim krovnim zakon određuju sva načela koncesioniranja, a da će se detalji odrediti novim Zakonom o pomorskom dobru.– Ključno je pitanje hoće li Pokret otoka postati pokret otpora. Koristit ćemo sve pravne mogućnosti za osporavanje donošenja zakona, procedure donošenja zakona i davanja svih koncesija, osobito onih na pomorskom dobru – komentirala nam je Maja Jurišić (Pokret otoka) nakon donošenja zakona.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0