Ravnateljica NZJZ doktorica Željka Karin danas je na konferenciji Nacionalnog stožera SDŽ objasnila zašto dolazi do nesrazmjera u objavljenim brojkama oboljelih od koronavirusa, zašto se ne otkrivaju lokacije oboljelih, ali i kako primaju mnoštvo poziva od djelatnika splitskog brodogradilišta o nepoštivanju mjera.

– Imamo dosta poziva radnika Brodosplita koji ne rade na propisanom razmaku, ali stvar je poslodavca, on mora omogućiti higijenske mjere kako ne bi došlo do širenja zaraze – kazala je Karin.

Tragom ove informacije za komentar smo upitali glasnogovornika spomenute tvrtke, Josipa Jurišića.

– Izjava dr. Karin da se u brodogradilištu ne poštuju mjere netočna je, nestručna i neprofesionalna. Kako može ravnateljica takve institucije davati ničim izazvana ovakve izjave, a da nas prije toga nije kontaktirala i provjerila navode? Možda zato da bi odvratila pažnju javnosti od nečeg drugog. Osim toga, mi smo gospođu upoznali s mjerama koje provodimo, pozivali smo nju i ostale iz Stožera da nas posjete, to nisu napravili, a više puta se o Brodosplitu puštaju u javnost ovakve izjave – kazao je.

“Striktno pridržavanje”

Dodao je i kako je njihov stožer za borbu protiv koronavirusa počeo raditi prije 45 dana te kako su do tada za sve radnike osigurali optimalne uvjete za rad.

– Svi su još prije mjesec dana dobili naputke stožera koronavirus Brodosplit o mjerama za suzbijanje epidemije i striktno ih se pridržavaju jer time štite sebe, ali i svoje obitelji. Nabavili smo potrebne količine maski, zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava s kojima višekratno tretiramo sve površine koje treba dezinficirati.

Sve dezinformacije poput navodnih poziva radnika Brodosplita plod su nama nepoznatih interesnih skupina i pojedinaca koje pod lažnim imenom bi htjele da Brodosplit prestane s radom – smatra Jurišić.

Rad i od kuće

U okviru preporučenih mjera proizvodni proces se nastavlja i funkcionira, štiteći sigurnost osoblja, kupaca i poštujući propise i protokole koje je utvrdila Vlada Republike Hrvatske. U Brodosplitu je zaposleno preko 2.200 radnika, ali danas ih radi 1.178 jer su određenom dijelu zaposlenika osigurali VPN linije i rad od kuće.

– Mi smo odmah nakon ozbiljnije pojave epidemije u Italiji odlukom naše Uprave u Brodosplitu osnovali krizni stožer za suzbijanje koronavirusa koji od tada svakodnevno provodi sve potrebne mjere u svrhu suzbijanja i smanjivanja rizika od koronavirusa. Utvrdili smo posebne protokole za ulazak u krug Škvera naših zaposlenika, ali i gostiju te poslovnih partnera, svima se mjeri temperatura na ulazu. Na svim ulazima su sredstva za dezinfekciju ruku.

Još traje karantena

Iz Italije smo vratili sve radnike koji su radili u brodogradilištima u Monfalconeu i Anconi, i narednih dana će izaći iz karantene i samoizolacije. Svi su dobrog zdravstvenog stanja i nisu imali nikakve simptome. Nadležne službe Brodosplita u stalnom su kontaktu sa svima njima i njihovim obiteljima.

Pratimo preporuke Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo, a u stalnom smo kontaktu sa Županijskim stožerom i zavodom. Radimo sve što je u našoj moći da zaštitimo u prvom redu naše zaposlenike i njihove obitelji i nesmetano održavanje proizvodnog procesa Brodosplita. Poduzeli smo potrebne mjere i spremni smo za svaki scenarij u svrhu nastavljanja proizvodnog procesa i kontinuiranog rada naših pogona i radionica na izgradnji brodova i offshore projekata u našem pogonu – zaključio je Jurišić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime