Ivo Tomasović: HDZ-ov kandidat je svojim izlaganjem potvrdio da je samo produžena ruka Ivana Škaričića

" Koliko god se trudili iskrivljenim slikama i iznošenjem neistina umanjiti naš rad i postignuća, to vam jednostavno neće poći za rukom" - napisao je Tomasović

Ivo Tomasović, nezavisni kandidat za gradonačelnika Grada Omiša, reagirao je tvrdnje koje je na jučerašnjoj konferenciji za medije izrekao Jure Šaban Stanić, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Omiša.


Njegovo reagiranje, kojim se obratio HDZ-ovom kandidatu, prenosimo autentično i u cijelosti:

U dosadašnjem tijeku kampanje trudili smo se isticati sve ono što smo postigli i prezentirati projekte koje planiramo ostvariti ukoliko nam sugrađani ponovno iskažu povjerenje. Ni na koji način nismo se upuštali u raspravu, komentiranje ili omalovažavanje drugih političkih opcija u Gradu Omišu. Međutim, s obzirom na Vaše jučerašnje izlaganje koje je prenio portal Dalmacija danas, osjetio sam potrebu oglasiti se zbog niza neistina koje su iznesene. Kroz izbornu kampanju ste se predstavili kao nova mlada snaga HDZ-a, oslobođena tereta prošlosti, a svojim izlaganjem potvrdili da ste samo produžena ruka gospodina Ivana Škaričića koji je, ne zaboravimo, i dalje predsjednik omiškog ogranka HDZ-a.

Mogu razumjeti Vašu nervozu prilikom mog izlaganja na Dan Grada budući  da smo prikazali naša ostvarenja kroz protekle 4 godine i ujedno Vam ukazali na sve što je HDZ-ova vlast propustila napraviti tijekom vaših 18 godina na čelu Grada. Koliko god se trudili iskrivljenim slikama i iznošenjem neistina umanjiti naš rad i postignuća, to vam jednostavno neće poći za rukom.

Za početak, da razriješimo priču s MOST-om. Neke političke opcije, pa tako i Vi,  u nedostatku kvalitetnih ideja i projekata, te u nedostatku argumenata kojima bi kritizirali naš rad u prethodnom razdoblju (jer je takvih argumenata vrlo malo) pokušavaju nas diskreditirati uvlačeći nas u političke spletke koje nemaju nikakve veze s razvojem grada niti budućnošću njegovih stanovnika. Vjerujemo da sugrađani vrlo dobro prepoznaju takve metode. Već smo više puta istaknuli da smo nezavisna lista i ne pripadamo ni jednoj stranci pa ni MOST-u. Skupina smo sugrađana željnih raditi na dobrobit svakog pojedinca u našoj zajednici.

Što se tiče  Vaših navoda o blokiranju projekata koji su u interesu Grada, podsjetit ću vas:


ZAOBILAZNICA – BRZA CESTA

Na predstavljanju projekta izgradnje brze ceste Omiš-Trogir u Županiji splitsko-dalmatinskoj, kojem sam osobno prisustvovao s ostalim gradonačelnicima i načelnicima gradova i mjesta kroz koja spomenuta cesta (zaobilaznica) prolazi, župan  Zlatko Ževrnja (HDZ) istaknuo je kako će projekt biti završen 2023. Govori li taj podatak o našem blokiranju projekta ili o HDZ-ovom doprinosu njegovom „ubrzanju“?SREDNJA ŠKOLA

Prethodna vlast (HDZ) imala je osigurana sredstva za izgradnju srednje škole od strane županije i upravo ste vi ti koji ste je propustili izgraditi. Da Vas podsjetim, osigurana sredstva usmjerena su na izgradnju škole u Solinu jer niste bili u stanju pripremiti projektnu dokumentaciju niti ishoditi potrebne dozvole. Baš suprotno Vašim tvrdnjama, mi smo u tome uspjeli. Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole je predan i početak radova se očekuje u 2018. godini. Bezrazložno rušenje proračuna za 2015. nas je usporilo, ali ne i onemogućilo u našem djelovanju.

GRADSKA LUKA

Upravo spomenuto rušenje proračuna za 2015. godinu je razlog zbog kojeg je početak radova na izgradnji gradske luke odgođen za jesen 2017. godine, iako je bio predviđen u 2016. godini. I u realizaciji ovog projekta ste nas upravo Vi usporili, ali ne i onemogućili.

BESPLATNI UDŽBENICI

Upravo smo mi tijekom svog mandata po prvi put sufinancirali školske udžbenike učenicima osnovnih i srednjih škola, a taj se iznos svake godine povećavao te je prošle godine 438 obitelji, odnosno 816 učenika, u iznosu od preko 400.000,00 kuna dobilo potporu za nabavku udžbenika.

Stalno sufinanciramo i prijevoz učenicima i studentima, financiramo asistente u nastavi te stipendiramo i nagrađujemo učenike i studente, za što je u ovogodišnjem proračunu osigurano oko 1,5 mil. kuna.

Dodjeljujemo potpore obiteljima za novorođenu djecu, ali i jednokratne novčane potpore obiteljima i kućanstvima kojima je pomoć potrebna. Nismo za dijeljenje praznih obećanja, već ćemo iznose spomenutih potpora povećavati u skladu sa proračunskim mogućnostima.

FINANCIJE

Što se financija tiče, još jednom ću ponoviti. Dug je smanjen sa 56 na 10 mil. kn, a paralelno s tim su realizirani projekti u iznosu od preko 91 mil. kn. Kad već spominjete sredstva namijenjena gradnji sportske dvorane napomenut ću Vam kako smo ih mi, za razliku od prethodne vlasti, namjenski trošili, jednako kao i prihod od komunalnog doprinosa. Vaš projekt dvorane bio je iz 2005., a tijekom narednih 8 godina HDZ-ove vlasti, koliko ga niste uspjeli realizirati, došlo je do izmjena Zakona o gradnji, što je za sobom povuklo brojne izmjene i dopune projekta i dodatne troškove.

Ako je istina da omiška rivijera izgleda najgore u Dalmaciji, razlog tome je što se u tu rivijeru nije ulagalo prethodnih 18, a ne zadnje četiri godine. Međutim, i u te četiri godine mi smo napravili ono što vi tijekom 18 godina niste: pokrenuli smo izradu projektne dokumentacije za šetnicu Omiš-Pisak, a pri redovitom uređenju plaža na čitavoj rivijeri vodili smo računa o stvaranju preduvjeta za njenu izgradnju.  Kanalizacija je godinama bila vaše glavno predizborno obećanje, a sama realizacija bila je blago rečeno skromna. Zato smo mi osigurali 1 mil. kn sredstava za financiranje projektne dokumentacije za nastavak izgradnje te ishodili građevinsku dozvolu za predio Mlija-Borak, čija izgradnja započinje nakon turističke sezone 2017.

Spominjete i sanaciju stijena i opet se ponavljate – sve ste vi osigurali, nikad ništa realizirali.

A podatke o nenamjenskom trošenju sredstava će vam najbolje dati Vaše stranačke kolege iz bivše gradske vlasti. Možete ih usput i pitati na što je potrošeno gotovo 100 mil. kn od prodaje gradske imovine do 2012. godine. Volio bih znati odgovor.

Što se sučeljavanja tiče, nerealno je očekivati da bih se uz sve prethodno dogovorene obveze mogao odazvati na sučeljavanje koje se organizira danas za sutra. Vidimo se na sučeljavanju u drugom krugu, ukoliko do njega dođe.

Da ne duljimo, ja se za razliku od Vas ne zamaram s tim koliko će nezavisne liste opstati na političkoj sceni. Usmjeren sam na rad i napredak zajednice u kojoj živim i radim, odgovaram svojim imenom i prezimenom i jedino što želim jest danas, pa tako i za deset godina podjednako, ponosno i čista obraza šetati svojim gradom.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0