Isto ćemo moći vidjeti tek 2032: Splićani s Bačvica teleskopom promatrali rijedak astronomski događaj

Predstavnici Zvjezdanog sela Mosor naglasili su kako su zadovoljni odazivom građana na današnje promatranje i sretni su što su se kiša i oblaci razišli baš na vrijeme za uživanje u ovom astronomski važnom događaju


Hrvatski astronomski savez je u suradnji sa svojim udrugama članicama organizirao danas telskopsko promatranje prelaska Merkura preko Sunca. Opažanje ove pojave održalo se u sedam hrvatskih gradova.


U Splitu se promatranje održalo na Bačvicama. Oblaci su veći dio dana prekrivali Sunce, no oblaci su nakratko posustali pa je to bilo dovoljno da fotografi zabilježe ovaj rijedak astronomski događa i iz Splita.

Tranzit Merkura započeo je u 13 sati i 35 minuta po našem vremenu, a potrajao je sve zalaska sunca. Predstavnici Zvjezdanog sela Mosor astronom Zoran Knez i tajnik Tomislav Nikolić održali su promatranje ovog tranzita na istočnom dijelu plaže Bačvice. Unatoč vremenskim uvjetima, pedesetak građana uspjelo je vidjeti ovu pojavu koja će se ponoviti tek 2032. godine.

VEZANA VIJEST:
– RIJEDAK ASTRONOMSKI DOGAĐAJ Danas je preko Sunčevog diska prešao Merkur. Ovako je pojava izgledala iz Splita

Predstavnici Zvjezdanog sela Mosor naglasili su kako su zadovoljni odazivom građana na današnje promatranje i sretni su što su se kiša i oblaci razišli baš na vrijeme za uživanje u ovom astronomski važnom događaju. “Sve zainteresirane pozivamo da prate najave na našoj web stranici i prisustvuju brojnim aktivnostima i predavanjima koje provodimo na Zvjezdarnici Mosor”, zaključio je Tomislav Nikolić.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime