Posljednja dva dana Karepovac je zavonjao kao u “dobra stara vremena”. Najviše pritužbi čitatelja primili smo iz istočnih dijelova grada, ali se smrad mogao osjetiti i daleko na zapadu splitskog poluotoka. U petak se diglo jugo, pa su najviše ispaštali stanovnici Dračevca i Solina.

Na nedavnoj konferenciji za novinare nadležni su rekli da se premjestilo 99 posto otpada i da je ostala tek “kap u moru” onoga što se još treba premjestiti. Izgleda da je “kap u moru” bila dovoljna da stanovnici nekih dijelova Splita i Solina ponovno moraju stavljati maske na lica, u što smo se uvjerili danas popodne u šetnji ovim gradovima.

Biološki otpad iz studenog 2017.

Zašto je Karepovac ponovno tako intenzivno zavonjao, pojasnio nam je Arsen Tonšić, prokurist tvrtke “G.T. Trade d.o.o. Split”.

– Istočna strana Karepovca je uređena, tu su radovi gotovi. Na nedavnoj prezentaciji naglasili smo da ćemo na mjestima kuda prolaze obodna i pristupne ceste imati još nekoliko mikrolokacija koje će trebati kopati. Prije dva dana imali smo situaciju koja je najnepovoljnija za širenje neugodnih mirisa, a to je temperaturna inverzija, odnosno kada se zrak ne uzdiže nego ostaje “zarobljen” uz tlo. Jednu od mikrolokacija smo otvorili da se prozrači, a taj je zahvat današnjim danom završen. Sada već znamo da imamo tri takve mikrolokacije. Sljedeća nam dolazi na red za desetak dana, međutim najbitnije je da se radi o radovima do maksimalno dva dana.

Nema prekoračenja koncentracije plinova

Upravo je prisutnost temperaturne inverzije zadnjih dana uvjetovala da se neugodni mirisi prošire većim dijelom grada. Današnje jugo, kako to obično biva, plinove je najviše nosilo prema Solinu. Iako smo kemijski tretirali otpad, mirisi su se proširili. Radi se otpadu koji je tu odložen u studenom lani. Dakle, radi se o biomasi staroj godinu dana koja ispušta najintenzivnije neugodne mirise. Pratimo mjerenja plinova i niti u jednom trenutku nije se dogodilo bilo kakvo prekoračenje – kazao nam je Tonšić

Dodao je da su radovi na ovoj mikrolokaciji dovršeni i da se već u subotu očekuje  poboljšanje situacije dok u nedjelju smradu s Karepovca više ne bi trebalo biti ni “traga”.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime