Najnovija gradska zbivanja za Dalmacija Danas komentirao je Jure Šundov (HGS), predsjednik splitskog Gradskog vijeća. Upravo je Šundov bio inicijator jučerašnjeg sastanka šefova klubova svih stranaka u splitskom Gradskom vijeću vezanu uz inicijativu pokretanja razgovora koji bi trebali u konačnici rezultirati donošenjem dokumenta radnog naziva “Dugoročna strategija grada Splita”. Inicijativu je pohvalio sam gradonačelnik, a kao rijetko kada do sada u splitskom političkim životu, barem na početku ove inicijative vlada konsenzus.

VEZANI ČLANCI:

Svoje viđenje jučer održanog sastanak prepričao nam je Jure Šundov:

– Sve su stranke u svojim predizbornim kampanjama, pa i prije i nakon toga, pričale o nekakvom dokumentu koji bi se, uvjetno rečeno, trebao zvati “Dugoročna strategija grada Splita”. Gradonačelniku sam predložio radni sastanak gdje bi bili šefovi pet klubova koji participiraju u radu Gradskog vijeća. Svi se odazvali. Jučer smo razgovarali i usuglasili smo se svi da je potrebno napraviti takav dokument. Također smo se dogovorili da treba definirati neku platformu, načela i smjernice za izradu tog dokumenta, osnovati radni tim koji bi trebao raditi na izradi tog dokumenta. U proces bi trebalo uključiti zainteresiranu javnost, a pri tom se misli na Sveučilište, na udruge i sve komponente koje tvore grad u punom smislu te riječi; dakle od sporta, kulture, prosvjete, socijale itd.

Trebali na Gradskom vijeću raspraviti pokretanje toga pitanja, dakle početak. Trebali bi imati najmanje dva čitanja u Gradskom vijeću. Po izradi bi taj dokument trebao biti obvezatan i bez obzira tko je na vlasti, primjerice, ako ga radimo na rok od 10 ili više godina, onda oni koji dođu na vlast da im je obvezatan jednako kao što im je obvezatan GUP u nekim svojim sadržajnim smjernicama, tekstovima. Primjerice, kada GUP definira koeficijent izgrađenosti ili koeficijent iskoristivosti, nitko u gradu ne može postupiti mimo toga. Tako bi strateškim dokumentom u kojega bi ugradili dogovorene zaključke, obvezali i buduće vlasti. To bi bio natpolitički dokument, u interesu grada. Čini se da smo sada krenuli, bar kada je taj dokument u pitanju, s pozicije konsenzusa – govori Šundov.

Kaže da ne zna hoće li se uspjeti do kraja zadržati spomenuti konsenzus ili će se “putem mimoići”, ali ima želju da se zadrži spomenuti jedinstvo oko zajedničkog interesa. Također je rekao da na jučerašnjem sastanku nije bilo nikakvih disonantnih tonova.– Ista ova grupa sastat će se ponovno i onda ćemo vidjeti što je to stajalište kojega zastupaju svi. Onda ćemo to odmah prihvatiti, a za ostale stvari će trajati dogovori i pregovori. Te zaključke bi iznijeli na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća koja će vjerojatno biti u veljači. To bi iznijeli kao informaciju. Ako bi to bilo nešto više, dakle ako bude moguće ponuditi zaključke, onda bi to ponudili Gradskom vijeću kao zaključke i krenuli bi u izradu cijele te priče – kaže.

Upitali smo predsjednika Gradskog vijeća kako tumači da drugi grad po veličini nema strategiju razvoja…

– Kada smo mi bili na čelu grada, imali smo sastanak sa Sveučilištem. Na tom sastanku bio je rektor i svi dekani. Onda su se čuli određeni tonovi koji nisu bili usklađeni i onda to nismo napravili. Dakle, to nije dokument kojeg je netko iz sustava državne vertikale propisao. To je dokument, ako su ga napravili, donijele same samouprave. Štete je što nismo napravili takav dokument i prije, ali hvala Bogu što smo se na to odlučili, bez obzira je li zakašnjelo ili ne. Dobro je da ide u tom smjeru.

Spomenuli ste vrijeme kada ste također participirali u izvršnoj gradskoj vlasti, a sada ste opet u poziciji. Možete li već sada usporediti ta dva razdoblja. Je li koalicijski partneri sada kvalitetno surađuju?

– Prekratko je to vrijeme da bi bilo podvući crtu pa reći nešto konkretno. Mi smo koalicijski partneri i kao takvi smo odlučili pustiti gradonačelnika iz redova HDZ-a pustiti da iskreira svoj okvir, a mi imamo svoju ulogu u cijeloj toj priči. Mi za sada ne postavljamo uvjete tako da smo mi na čelu grada. Mi smo koalicija u Gradskom vijeću. Vidimo određene stvari koje radi gradonačelnik i koje su u ovom trenutku od strane javnosti ocijene dobro, ali za rezime, za zaključke, treba jedan duži period. Jasno je da unatoč novom zakonskom rješenju kojega nazivaju “Lex šerif”, da će Gradsko vijeće imati ulogu u upravljanju Gradom, a mi kao koalicijski partneri smo u sustavu kontrolinga cijelog tog procesa i za sada nema disonantnih tonova, barem ne onih koji bi izlazili u javnost. Vidjet ćemo, po meni sve što se zasad radi je pozitivno i neka tako ide i dalje. Pratit ćemo, sudjelovat ćemo u svemu tome i nadam se da će to biti za boljitak grada.

S obzirom na dosad održane sjednice aktualnog saziva splitskog Gradskog vijeća, stječe se dojam da su vijećnici HGS-a prilično povučeni, odnosno ne javljaju se baš u raspravama. O čemu se radi?

– Mi radimo svaki dan. Najmanje troje gradskih vijećnika iz redova HGS-a u Gradu. Ne mogu se određeni procesi raditi, ako u svemu tome ne sudjelujete. Nismo imali puno sjednica Gradskog vijeća. Imali smo zapravo jednu radnu i jednu tematsku sjednicu. Poznato je da je Split po prvi put imao upravitelja Grada. Bilo je dosta tu nepredviđenih okolnosti. U startu smo kasnili s procesima cirka mjesec dana. A kada se gledaju rezultati, možete to uspoređivati u mandatima prethodnih vlasti, onda ćete vidjeti da se i ne kasni mjesec dana. Traju sada preuzimanja upravnih vijeća, nadzornih odbora, firmi, ustanova u kulturi, kazališta, galerija, muzeja. Između ostaloga, radi se novi ustroj gradske uprave u čemu sudjelujemo, napravio se novi proračun. Mi u roku tri mjeseca smo radili dva proračuna; jedan za aktualnu jedan za nadolazeću s projekcijom na nadolazeće dvije godine. Dakle, puno je tu posla koji se odrađuje, a javnost ne vidi dok ne dođe na Gradsko vijeće. Ovoga puta bit će puno toga, čak 80 točaka, znam da je to vijećnicima puno. To je rezultat našeg rada.

Jučer su neki vijećnici protestirali da je došlo puno stranica radnog materijala svega 7 dana prije sjednice GV-a, a da za čak trećinu nije ni stigao radni materijal. Tražila se čak i odgoda…

– Primili smo tu kritiku na normalan način. Dio kritike apsolutno stoji i to onaj za radne točke za koji nije stigao materijal. Dakle, po Statutu Grada Splita, članku 84, stavku 2, vijećnici moraju 7 dana prije dobiti i materijale i točke dnevnog reda. S obzirom na to da neke točke dnevnog reda moraju proći Odbor Gradskog vijeća za izbor i imenovanje, a na čelu tog odbora je g. Škorić koji je zapravo i saborski zastupnik, nije se mogao sinkronizirati. Evo vidite što se događa u Saboru, u Haagu i ostalo. Onda smo jučer donijeli odluku da će sjednica biti 6. prosinca, a sjednica za onaj dio kojem nedostaje materijala 12. prosinca. Dakle, prihvatili smo kritiku g. Prkića i ostalih koji su mu se pridružili. Uvažili smo razloga i prolongirali taj drugi dio sjednice za 7 dana. Tako će oni dobiti materijale za sjednici 4. prosinca navečer – kazao nam je Šundov.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0