HVARANIN OGORČEN “Kakvi su to kriteriji; nekima se plutače dižu, a nekima ne?!”

Jutros su uklanjane plutače iz uvale Bolča kod Milne na Hvaru, no sudeći prema informacijama naših čitatelja, sve plutače nisu uklonjene

Kako smo jučer izvijestili, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo jučer ujutro akciju uklanjanja 138 nezakonito postavljenih plutača i 18 sidrenih uređaja, na ukupno 17 pozicija unutar upravnog područja Lučke kapetanije Split. Temeljem provedenih inspekcijskih nadzora sidrišta ustanovljeno je da su plutače za privez postavljene bespravno, odnosno za njihovo postavljanje nisu ishođene koncesije te je na osnovu rješenja Lučke kapetanije Split naređeno njihovo uklanjanje.


Akciju provodi nadležna Lučka kapetanija Split u koordinaciji s pripadajućim lučkim ispostavama te u suradnji s hrvatskom tvrtkom specijaliziranom za obavljanje podmorskih infrastrukturnih zahvata, a temeljem Odluke o uklanjanju nezakonito postavljenih plutača i sidrenih uređaja, resorski nadležne Uprave sigurnosti plovidbe.

Prilikom jutrošnjeg uklanjanja plutača iz uvale Borče, kod Milne na otoku Hvaru, uklonjena je 21 plutača sa sidrenim uređajem. Naši čitatelji javljaju da su primijetili nelogičnosti kod uklanjanja plutača. Kako nam kazuju, neke bove se uklanjaju, a neke ne.

Pismo čitatelja prenosimo u cijelosti:

Kada se brod koji uklanja plutače približio jednom vlasniku plutače stalo se s uklanjanjem. Vidjelo se da razgovaraju i nakon nekog vremena odustalo se od uklanjanja nekoliko bova. Ovdje je bitno sljedeće: Dana 17. veljače 2017. održana je 36. sjednica Županijske skupštine splitsko-dalmatinske. Vijećnici su tada donijeli odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru na dijelu k.o. Hvar, predio uvala Borče-Milna.

Koncesiju je dobio “URO Paladini” iz grada Hvara na površini od 18 tisuća kvadrata, gdje se može vezati 15 plovila maksimalne dužine 15 metara i na rok od 10 godina. S obzirom na to da se na natječaj javio još jedan kandidat, “Mali Onte”, njegova prijava je bila nepotpuna i nije prošla niti stručno tijelo da bi došla do Županijske skupštine, on je predao žalbu roku. Postupak žalbe i dalje traje.


To znači da nitko tamo ne smije se vezati bilo što dok Ministarstvo ne donese odluku o žalbi i to dok se ne potpiše ugovor s koncesionarom. Nažalost, tu već godinama mnogi sidre brodice, osobito skiperi koji vode turiste. Ova odluka Ministarstva im je pravi šok jer sada ne mogu privređivati, a da ne plaćaju sidrenje. Jasno je, ne može se dogoditi da bilo koja plutača ostane.

Jutros sam kratko razgovarao s Lučkom kapetanijom gdje su i kazali da plutače za osnovne potrebe neće dizati, odnosno, tko nema brod na bovu njemu se diže, a tko ima brod na bovu, mali, njemu se ne diže. To nema logike – opisao je situaciju naš čitatelj iz Milne na Hvaru.Tijekom popodnevnih sati pokušali smo telefonski dobiti komentar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Lučke kapetanije Split, ali bezuspješno.

Uklanjanje se provodi na pozicijama:
1. Uvala Sičenica, Sevid – 8 plutača sa sidrenim uređajem
2. Uvala Luke, Povlja, otok Brač – 8 plutača sa sidrenim uređajem
3. Gradska Luka, Split – 7 plutača sa sidrenim uređajem
4. Uvala Kašuni, Split – 5 plutača sa sidrenim uređajem
5. Uvala Spinut, Split – 2 plutače sa sidrenim uređajem
6. Uvala Porat, otok Biševo – 6 plutača sa sidrenim uređajem
7. Otok Budikovac Veli, Vis – 12 plutača sa sidrenim uređajem
8. Uvala Stari Rukavac, otok Vis – 11 plutača sa sidrenim uređajem
9. Uvala Tepluš, otok Vis – 6 plutača sa sidrenim uređajem
10. Uvala Vela Travna, otok Vis – 6 plutača sa sidrenim uređajem
11.
12. Uvala Milna, otok Hvar – 7 plutača sa sidrenim uređajem
13. Uvala Zarače, otok Hvar – 7 plutača sa sidrenim uređajem
14. Uvala Lovišće, otok Šćedro – 4 plutača sa sidrenim uređajem
15. Uvala Lovišće, otok Šćedro – 6 sidrenih uređaja
16. Uvala Vela Garška, otok Hvar – 12 sidrenih uređaja
17. Uvala Pribinja, otok Hvar – 28 plutača sa sidrenim uređajem

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0